poniedziałek, 29 maja 2017

Gulasz wieprzowy

Dzień dobry :)
Nowy tydzień zaczynamy nowym przepisem
Tym razem gulasz, taki tradycyjny wieprzowy, bez udziwnień i bez soli :)
Taki przygotowuję najczęściej.
Mięso moczę w sosie sojowym i oleju a potem obsmażam i gotuję.
Wychodzi przepyszne.
A dzięki temu, że sos sojowy jest ciemny nasz sosik również jest ciemny :)

 
Gulasz wieprzowy
 



  
 
Składniki
 
30 dag szynki wieprzowej
30 dag łopatki wieprzowej
6 łyżek sosu sojowego ciemnego
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
 
 
Sposób przygotowania
 
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić i pokroić w nie za dużą kostkę. Sos sojowy wymieszać z olejem, liściem laurowym i zielem angielskim. Wlać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka i również dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Po tym czasie dobrze rozgrzać patelnię. Obsmażyć na niej mięso ze wszystkich stron. Gdy wyparuje cały płyn dolać wodę i dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie. Wodę należy dolewać, gdy płyn wyparuje a mięso zacznie skwierczeć. Powstały sos zagęścić mieszaniną mąki i wody. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.

1 komentarz: