Dzień dobry :)
Nowy tydzień zaczynamy nowym przepisem
Tym razem gulasz, taki tradycyjny wieprzowy, bez udziwnień i bez soli :)
Taki przygotowuję najczęściej.
Mięso moczę w sosie sojowym i oleju a potem obsmażam i gotuję.
Wychodzi przepyszne.
A dzięki temu, że sos sojowy jest ciemny nasz sosik również jest ciemny :)
Gulasz wieprzowy
Składniki
30 dag szynki wieprzowej
30 dag łopatki wieprzowej
6 łyżek sosu sojowego ciemnego
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
1 cebula
Sposób przygotowania
Mięso
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oczyścić i pokroić w nie za
dużą kostkę. Sos sojowy wymieszać z olejem, liściem laurowym i zielem
angielskim. Wlać do mięsa. Cebulę obrać, pokroić w piórka i również
dodać do mięsa. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne
miejsce na minimum 1 godzinę. Po tym czasie dobrze rozgrzać patelnię.
Obsmażyć na niej mięso ze wszystkich stron. Gdy wyparuje cały płyn dolać
wodę i dusić do czasu, aż mięso będzie miękkie. Wodę należy dolewać,
gdy płyn wyparuje a mięso zacznie skwierczeć. Powstały sos zagęścić
mieszaniną mąki i wody. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Bardzo ładny talerz :D Mami bardzo podobny ale płaski ;P
OdpowiedzUsuń