Witam!
Sezon szparagowy w pełni.
Dlatego korzystam z niego ile się da :)
Dzisiaj moja propozycja na podanie szparagów.
Z suszonymi pomidorami i czosnkiem a do tego jajko sadzone.
Pychota :)
Szparagi z suszonymi pomidorami
Składniki
1 pęczek zielonych szparagów
5 suszonych pomidorów w oleju
3 ząbki czosnku
4 jajka
3 łyżki oleju z zalewy od pomidorów
1 łyżka masła (użyłam irlandzkie od Mlekomy)
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Szparagi
obrać, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2
łyżeczek cukru tak, żeby były lekko twarde. Suszone pomidory pokroić w
kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej z zalewy od
pomidorów. Przesmażyć na nim lekko suszone pomidory i czosnek. Dodać do
nich szparagi, posypać solą i pieprzem i wymieszać. Smażyć wszystko
razem około 5 minut na małym ogniu co chwilę mieszając. Na rozgrzanym
maśle usmażyć 4 jajka sadzone. Przyprawić je solą. Szparagi przełożyć na
talerz razem z pomidorami i czosnkiem. Ułożyć na nich jajka. Podawać na
gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu.
Szparagi podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szparagi, z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Idealne danie na drugie śniadanie :) No i bardzo ciekawe połączenie szparagów i suszonych pomidorów!
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJeszcze w tym roku nie jadłyśmy szparagów... takie danie z chęcią byśmy wręcz pochłonęły :D
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na łatwy i przyjemny konkurs :)
Usuń