środa, 10 maja 2017

Szparagi z suszonymi pomidorami

Witam!
Sezon szparagowy w pełni.
Dlatego korzystam z niego ile się da :)
Dzisiaj moja propozycja na podanie szparagów.
Z suszonymi pomidorami i czosnkiem a do tego jajko sadzone.
Pychota :)

 
Szparagi z suszonymi pomidorami
 






 
Składniki
 
1 pęczek zielonych szparagów
5 suszonych pomidorów w oleju
3 ząbki czosnku
4 jajka
3 łyżki oleju z zalewy od pomidorów
1 łyżka masła (użyłam irlandzkie od Mlekomy)
2 łyżeczki cukru
sól do smaku
pieprz do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Szparagi obrać, odciąć końcówki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżeczek cukru tak, żeby były lekko twarde. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej z zalewy od pomidorów. Przesmażyć na nim lekko suszone pomidory i czosnek. Dodać do nich szparagi, posypać solą i pieprzem i wymieszać. Smażyć wszystko razem około 5 minut na małym ogniu co chwilę mieszając. Na rozgrzanym maśle usmażyć 4 jajka sadzone. Przyprawić je solą. Szparagi przełożyć na talerz razem z pomidorami i czosnkiem. Ułożyć na nich jajka. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu. 
 
Szparagi podałam na talerzu od  Porcelany Bogucice.

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię szparagi, z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) Idealne danie na drugie śniadanie :) No i bardzo ciekawe połączenie szparagów i suszonych pomidorów!

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeszcze w tym roku nie jadłyśmy szparagów... takie danie z chęcią byśmy wręcz pochłonęły :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy do nas na łatwy i przyjemny konkurs :)

      Usuń