czwartek, 18 maja 2017

Drożdżowe z rabarbarem

Dzień dobry :)
Rabarbar ostatnio króluje na targowych straganach jak i w mojej kuchni.
Tym razem padło na tradycyjne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką na maśle.
Wiecie co, rosło jak głupie :)

 
Drożdżowe z rabarbarem
 




 
Składniki
 
CIASTO
 
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
2 żółtka
1 jajko
25 gram drożdży
1/4 kostki rozpuszczonej margaryny
szczypta soli
1 łyżka smalcu
 
KRUSZONKA
 
125 gram masła (użyłam irlandzkiego od Mlekomy)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
20 dag truskawek
3 łodygi rabarbaru
2 łyżeczki cukru waniliowego
 
 
Sposób przygotowania
 
CIASTO
 
Mleko podgrzać. Dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie razem wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ubić do białości z cukrem. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie ciasto.
 
Truskawki opłukać i oczyścić. Rabarbar opłukać, odciąć końcówki i łodygi pokroić na kawałki. Owoce ułożyć na cieście. Posypać cukrem waniliowym.
 
KRUSZONKA
 
Składniki kruszonki przełożyć do miski. Zagnieść w palcach. Pokruszyć na owoce.
 
Ciasto piec 1 godzinę w 180 st C. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło. Ostudzić.
 
Ciasto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

3 komentarze:

  1. Z rabarbarem najlepsze ciasto drożdżowe! :) Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie nasz naszło na rabarbar i wreszcie kupiłyśmy kilka łodyg w warzywniaku :) Ciasta nie będzie bo nie mamy piekarnika ale coś musimy z niego pysznego przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. ulubione ciacho mojego ślubnego:)
    Pięknie wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń