Dzień dobry :)
Rabarbar ostatnio króluje na targowych straganach jak i w mojej kuchni.
Tym razem padło na tradycyjne ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką na maśle.
Wiecie co, rosło jak głupie :)
Drożdżowe z rabarbarem
Składniki
CIASTO
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
0,5 szklanki mleka
2 żółtka
1 jajko
25 gram drożdży
1/4 kostki rozpuszczonej margaryny
szczypta soli
1 łyżka smalcu
KRUSZONKA
125 gram masła (użyłam irlandzkiego od Mlekomy)
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag truskawek
3 łodygi rabarbaru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania
CIASTO
Mleko
podgrzać. Dodać drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki i dokładnie razem
wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ubić do białości z
cukrem. Dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki.
Dokładnie wyrobić jednolite ciasto. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć
równomiernie ciasto.
Truskawki
opłukać i oczyścić. Rabarbar opłukać, odciąć końcówki i łodygi pokroić
na kawałki. Owoce ułożyć na cieście. Posypać cukrem waniliowym.
KRUSZONKA
Składniki kruszonki przełożyć do miski. Zagnieść w palcach. Pokruszyć na owoce.
Ciasto piec 1 godzinę w 180 st C. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto się upiekło. Ostudzić.
Ciasto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Z rabarbarem najlepsze ciasto drożdżowe! :) Ekstra!
OdpowiedzUsuńStrasznie nasz naszło na rabarbar i wreszcie kupiłyśmy kilka łodyg w warzywniaku :) Ciasta nie będzie bo nie mamy piekarnika ale coś musimy z niego pysznego przygotować :D
OdpowiedzUsuńulubione ciacho mojego ślubnego:)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł:)