Dzień dobry :)
Zgodnie z obietnicą przybywam z zaje...pysznym ciachem.
Kawosze będą w niebie :) - tym smakowym oczywiście.
Biszkopt cappuccino, krem budyniowy cappuccino, bita śmietana i starta czekolada - raj dla podniebienia.
Nawet mój szanowny małżonek (wielki fan ciast z cukierni) wcinał mój wypiek że ho ho.
Cappuccino
Składniki
BISZKOPT
2 jajka L
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cappuccino orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA 1
0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cappuccino orzechowego
125 gram masła
MASA 2
330 ml śmietanki 30 %
250 gram serka mascarpone (użyłam Mlekomy)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cappuccino
starta czekolada na wierzch
czekoladowe ozdoby na boki ciasta
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Mąkę
pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cappuccino i proszkiem do
pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dokładnie
wymieszać. Dodać żółtka i ponownie wymieszać. Na samym końcu wsypać mąki
z proszkiem i cappuccino i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą
łyżką z masą jajeczną. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papier
do pieczenia. Przelać ciasto i piec 30 minut w 160-180 st C. Po
upieczeniu dokładnie wystudzić. Jeżeli ciasto wyrosło z "górką" to
wierzch należy wyrównać (powstałą górkę ściąć).
MASA 1
Z 0,5
litra mleka odlać 1 szklankę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do
odlanego mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz cappuccino.
Wymieszać. Na gotujące się mleko wlać mieszankę z cappuccino.
Energicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostygnięcia.
Masło utrzeć mikserem. Dodawać do niego po łyżce budyniu. Powstałą masę
wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt.
MASA 2
Śmietankę
ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier puder oraz serek
mascarpone. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. 3/4 powstałej masy
rozsmarować na górze oraz bokach ciasta. Wierzch ciasta posypać startą
czekoladą a boki udekorować czekoladowymi ozdobami. Do pozostałej
śmietanki wsypać 2 łyżki cappuccino. Wymieszać. Masę przełożyć do
dekoratora cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki. Na górze
ciasta wyciskać z masy ozdobne rozetki. Przed podaniem ciasto dobrze
schłodzić.
Podane na talerzu od Porcelany Bogucice
Podane na talerzu od Porcelany Bogucice
Oj moje smaki ;) ;) pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńIdealny torcik na ten weekend :)
OdpowiedzUsuńTort wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wypieki z dodatkiem cappuccino. Mam nawet pewien nadmiar, więc przepis jak znalazł:)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda jak z bajki! Idealne <3 i te piękne warstwy
OdpowiedzUsuńPrezentuje się oszałamiająco :) Akurat nie nasze smaki bo nie lubi wszelkich kaw ale te warstwy robią wrazenie :)
OdpowiedzUsuń