piątek, 12 maja 2017

Cappuccino

Dzień dobry :)
Zgodnie z obietnicą przybywam z zaje...pysznym ciachem.
Kawosze będą w niebie :) - tym smakowym oczywiście.
Biszkopt cappuccino, krem budyniowy cappuccino, bita śmietana i starta czekolada - raj dla podniebienia. 
Nawet mój szanowny małżonek (wielki fan ciast z cukierni) wcinał mój wypiek że ho ho.

Cappuccino




Składniki
BISZKOPT
2 jajka L
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cappuccino orzechowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA 1
0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cappuccino orzechowego
125 gram masła
MASA 2
330 ml śmietanki 30 %
250 gram serka mascarpone (użyłam Mlekomy)
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cappuccino
starta czekolada na wierzch
czekoladowe ozdoby na boki ciasta
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, cappuccino i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i ponownie wymieszać. Na samym końcu wsypać mąki z proszkiem i cappuccino i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką z masą jajeczną. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papier do pieczenia. Przelać ciasto i piec 30 minut w 160-180 st C. Po upieczeniu dokładnie wystudzić. Jeżeli ciasto wyrosło z "górką" to wierzch należy wyrównać (powstałą górkę ściąć).
MASA 1
Z 0,5 litra mleka odlać 1 szklankę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do odlanego mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz cappuccino. Wymieszać. Na gotujące się mleko wlać mieszankę z cappuccino. Energicznie mieszać, aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć mikserem. Dodawać do niego po łyżce budyniu. Powstałą masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt.
MASA 2
Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. 3/4 powstałej masy rozsmarować na górze oraz bokach ciasta. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą a boki udekorować czekoladowymi ozdobami. Do pozostałej śmietanki wsypać 2 łyżki cappuccino. Wymieszać. Masę przełożyć do dekoratora cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdki. Na górze ciasta wyciskać z masy ozdobne rozetki. Przed podaniem ciasto dobrze schłodzić.

Podane na talerzu od Porcelany Bogucice

7 komentarzy:

  1. Oj moje smaki ;) ;) pięknie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny torcik na ten weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię wypieki z dodatkiem cappuccino. Mam nawet pewien nadmiar, więc przepis jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda jak z bajki! Idealne <3 i te piękne warstwy

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się oszałamiająco :) Akurat nie nasze smaki bo nie lubi wszelkich kaw ale te warstwy robią wrazenie :)

    OdpowiedzUsuń