czwartek, 1 czerwca 2017

Surówka koperkowa z młodej kapusty

Witam!
Sezon na młoda kapustę w pełni.
Muszę go wykorzystać ile się da.
Dlatego jako do obiadu często gości u mnie surówka z młodej kapusty z koperkiem.
Pychaaa :)
Bardzo prosta w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczna.
Lubię ją nawet samą pochrupać :)

 
Surówka koperkowa z młodej kapusty
 




 
Składniki
 
1 główka młodej kapusty
1 marchew
1 pęczek koperku
sok z 1 cytryny
cukier do smaku
sól
 
 
Sposób przygotowania
 
Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić ją na 4 części. Usunąć środki a resztę poszatkować lub pokroić nożem w cienkie paski. Posypać solą, wymieszać i odstawić do czasu, aż kapusta puści sok. Następnie sok odcisnąć i wylać. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Marchewkę obrać z zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do kapusty razem z koperkiem, sokiem z cytryny oraz cukrem do smaku. Dokładnie razem wymieszać.

 

1 komentarz: