Witam!
Sezon na młoda kapustę w pełni.
Muszę go wykorzystać ile się da.
Dlatego jako do obiadu często gości u mnie surówka z młodej kapusty z koperkiem.
Pychaaa :)
Bardzo prosta w przygotowaniu i jednocześnie bardzo smaczna.
Lubię ją nawet samą pochrupać :)
Surówka koperkowa z młodej kapusty
Składniki
1 główka młodej kapusty
1 marchew
1 pęczek koperku
sok z 1 cytryny
cukier do smaku
sól
Sposób przygotowania
Z
kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić ją na 4 części. Usunąć
środki a resztę poszatkować lub pokroić nożem w cienkie paski. Posypać
solą, wymieszać i odstawić do czasu, aż kapusta puści sok. Następnie sok
odcisnąć i wylać. Koperek opłukać, osuszyć i posiekać. Marchewkę obrać z
zetrzeć na tarce jarzynowej. Dodać do kapusty razem z koperkiem, sokiem
z cytryny oraz cukrem do smaku. Dokładnie razem wymieszać.
taka surówka jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuń