środa, 22 lutego 2017

Wątróbka drobiowa w boczku

Dzień dobry :)
Kochani wpadam dzisiaj do Was z propozycją obiadową.
Tym razem pod nóż poszła wątróbka drobiowa.
Jedni ją kochają a inni nienawidzą.
A jak to jest u Was ?
Ja powiem szczerze, że lubię - od czasu do czasu.
Tym razem otuliłam ją w plastry boczku i tak usmażyłam.
Wątróbka zyskała nowego smaczku.

 
Wątróbka drobiowa w boczku




 
Składniki
 
30 dag wątróbki drobiowej
15 dag boczku wędzonego w plastrach
2 cebule
30 dag pieczarek
smalec do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Wątróbkę opłukać, oczyścić i jeżeli są podwójne przekroić je na pół. Każdą wątróbkę owinąć plastrem boczku. Cebule obrać i pokroić w piórka. Pieczarki opłukać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać smalec. Smażyć na nim wątróbki ze wszystkich stron. Posypać solą i pieprzem. Dodać cebule i pieczarki. Wymieszać. Smażyć wszystko razem na średnim ogniu. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy cebule będą złociste można danie zdjąć z ognia. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej smakują z duszonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
 
Wątróbkę podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

3 komentarze: