Dzień dobry :)
Kochani wpadam dzisiaj do Was z propozycją obiadową.
Tym razem pod nóż poszła wątróbka drobiowa.
Jedni ją kochają a inni nienawidzą.
A jak to jest u Was ?
Ja powiem szczerze, że lubię - od czasu do czasu.
Tym razem otuliłam ją w plastry boczku i tak usmażyłam.
Wątróbka zyskała nowego smaczku.
Wątróbka drobiowa w boczku
Składniki
30 dag wątróbki drobiowej
15 dag boczku wędzonego w plastrach
2 cebule
30 dag pieczarek
smalec do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wątróbkę
opłukać, oczyścić i jeżeli są podwójne przekroić je na pół. Każdą
wątróbkę owinąć plastrem boczku. Cebule obrać i pokroić w piórka.
Pieczarki opłukać i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać smalec.
Smażyć na nim wątróbki ze wszystkich stron. Posypać solą i pieprzem.
Dodać cebule i pieczarki. Wymieszać. Smażyć wszystko razem na średnim
ogniu. Od czasu do czasu przemieszać. Gdy cebule będą złociste można
danie zdjąć z ognia. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej
smakują z duszonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.
Wątróbkę podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Pyszna propozycja Kasiu :)
OdpowiedzUsuńPysznie☺
OdpowiedzUsuńtez lubię od czasu do czasu, a ta wygląda wyjątkowo smakowicie:)
OdpowiedzUsuń