Dzień dobry :)
Mamy weekend to można troszkę poszaleć w kuchni.
Ja zabieram się za pizzerinki na kalafiorowym spodzie.
Przygotowywaliśmy takie na warsztatach z Tomkiem Jakubiakiem.
Dzisiaj zagoszczą w moim domu :)
Pizzerinki na kalafiorowym spodzie
Składniki
1 kalafior
1 jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
kilka plastrów salami
kilka plastrów szynki konserwowej
6 pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
10 dag żółtego sera
kilka oliwek
1/2 czerwonej papryki
Sposób wykonania
Kalafior
podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po
ugotowaniu dobrze go odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Ostudzić. Do kalafiora dodać jajko, sól, pieprz oraz przyprawę do pizzy.
Dobrze razem wymieszać. Z masy kalafiorowej formować małe placki i
układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory sparzyć i
obrać ze skórek. Pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Czosnek obrać i
przecisnąć przez praskę. Dodać do pomidorów razem z oregano, olejem,
solą do smaku i 1 łyżeczką cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu, aż
pomidory się rozpadną. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i dobrze
razem wymieszać. Paprykę pokroić w paski, oliwki w plasterki a ser
zetrzeć na tarce. Na wcześniej przygotowane placki z kalafiora nałożyć
porcję sosu pomidorowego a na to starty żółty ser. Na wierzchu poukładać
według upodobania paski papryki, szynkę konserwową, salami i oliwki.
Pizzerinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180
st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
aż żałuje, ze moja rodzinka, nie przekonała się do tego spodu, bo te pizzerinki wyglądają przepysznie
OdpowiedzUsuńInteresujący spód ;)
OdpowiedzUsuń