sobota, 4 lutego 2017

Pizzerinki na kalafiorowym spodzie

Dzień dobry :)
Mamy weekend to można troszkę poszaleć w kuchni.
Ja zabieram się za pizzerinki na kalafiorowym spodzie.
Przygotowywaliśmy takie na warsztatach z Tomkiem Jakubiakiem.
Dzisiaj zagoszczą w moim domu :)

 
Pizzerinki na kalafiorowym spodzie
 



 
Składniki
 
1 kalafior
1 jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
kilka plastrów salami
kilka plastrów szynki konserwowej
6 pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oregano
10 dag żółtego sera
kilka oliwek
1/2 czerwonej papryki
 
 
Sposób wykonania
 
Kalafior podzielić na różyczki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Po ugotowaniu dobrze go odcedzić i ugnieść tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzić. Do kalafiora dodać jajko, sól, pieprz oraz przyprawę do pizzy. Dobrze razem wymieszać. Z masy kalafiorowej formować małe placki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidory sparzyć i obrać ze skórek. Pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać do pomidorów razem z oregano, olejem, solą do smaku i 1 łyżeczką cukru. Gotować na średnim ogniu do czasu, aż pomidory się rozpadną. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy i dobrze razem wymieszać. Paprykę pokroić w paski, oliwki w plasterki a ser zetrzeć na tarce. Na wcześniej przygotowane placki z kalafiora nałożyć porcję sosu pomidorowego a na to starty żółty ser. Na wierzchu poukładać według upodobania paski papryki, szynkę konserwową, salami i oliwki. Pizzerinki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w 180 st C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

2 komentarze:

  1. aż żałuje, ze moja rodzinka, nie przekonała się do tego spodu, bo te pizzerinki wyglądają przepysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Interesujący spód ;)

    OdpowiedzUsuń