piątek, 17 lutego 2017

Baletki

Dzień dobry :)
Czasami lubię powracać do smaków dzieciństwa.
Szczególnie do tych słodkich smaków :)
 Na babcinym stole zawsze były jakieś ciasteczka do herbatki, lecz najbardziej smakowały mi takie biszkopciki, posypane makiem i przełożone dżemem.
Kiedyś jeszcze można je było spotkać w sklepach ale niestety teraz już ich nie ma.
Nie pozostaje nic innego jak przygotować je samemu. 
Powiem Wam, że robi się je raz dwa więc warto się skusić.

 
Baletki




 
Składniki
 
5 jajek M
120 gram mąki
120 gram cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
mak
dżem (u mnie z czarnych porzeczek od Stovit)
 
 
Sposób przygotowania
 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać porcjami cukier. Na samym końcu dodać kolejno po jednym żółtku. Połączyć je z ubitą pianą. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto biszkoptowe przełożyć do rękawa cukierniczego. Odciąć końcówkę i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe porcje ciasta. Wierzch każdego biszkopcika posypać suchym makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut w 160 st C. Po upieczeniu ostudzić. Brać po dwa biszkopciki, posmarować je dżemem i razem skleić jak markizy.

5 komentarzy:

  1. urocze małe pychotki, faktycznie chyba w żadnym sklepie takich nie widziałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy takie ciasteczka, wyglądają uroczo .. tak jak lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedyś sie nimi zajadałam, teraz robię rzadko, ale fakt jest taki że to pyszne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O jej. Pamiętam te ciasteczka. Moja babcia także je robiła. Były fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń