Dzień dobry :)
Karnawał w pełni i dlatego częstuję dzisiaj pysznymi pączkami hiszpańskimi.
W moim domu znikają w mgnieniu oka.
Ciasto parzone polane lukrem smakuje wyśmienicie.
Podane z winem Monte Santi smakują jeszcze lepiej :)
Pączki hiszpańskie
Składniki
40 dag mąki pszennej
20 dag masła
0,5 litra wody
8 jajek
szczypta soli
1 litr oleju
lukier
Sposób przygotowania
Wodę wlać do garnka, dodać do niej
masło. Wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia. Mieszać co chwilę, żeby
masło się rozpuściło. Gdy zacznie wrzeć wyłączyć gaz. Do wody z masłem
wsypać mąkę wymieszaną ze solą. Energicznym ruchem wymieszać, żeby
powstało jednolite ciasto. Odstawić do ostygnięcia. Mieszając mikserem
wbijać do ostudzonego ciasta po jednym jajku. Dobrze połączyć ciasto z
jajkami. W oleju rozgrzać olej. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o
boku 5 cm. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w
kształcie gwiazdki. Wyciskać na kawałki papieru dwa kółka z ciasta,
które nałożone są na siebie. Na rozgrzany olej wkładać pączki papierem
do góry. Po chwili papier sam się odklei i należy go wtedy wyjąć z
garnka. Pączki smażyć z obu stron na rumiano. Po wyjęciu odsączyć z
nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Ostudzić. Na końcu polać po
wierzchu lukrem. Można dodatkowo posypać cukrowymi ozdobami.
Uwielbiam takie słodkości, porywam kilka Kasiu :-)
OdpowiedzUsuńAle pyszne wyczarowałaś, mnniam :)
OdpowiedzUsuńWieki takich nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńja też uwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńCiasto jak na ptasie czy karate ,napewno wypróbuję wkrótce ☺
OdpowiedzUsuńCiasto jak na ptasie czy karate ,napewno wypróbuję wkrótce ☺
OdpowiedzUsuń