Dzień dobry :)
Kochani wracam do Was :)
Mam nadzieję, że stęskniliście się :)
Niestety ostatnio było mnie tu mniej, ponieważ choroba dopadła mnie i Wiki.
U Wiki skończyło się zapaleniem płuc i zastrzykami ale na szczęście powolutku wychodzimy już na prostą.
Tradycyjnie na weekend wpadam do Was ze słodkim wpisem.
Tym razem postawiłam na ciasteczka o wdzięcznej nazwie "Beciki".
Ciasto zawija się tak jak dziecko w becik i stąd właśnie ich nazwa.
Ciasteczka są pyszne i z nietypowym dodatkiem, więc warto się skusić i je przygotować.
A co to za dodatek sprawdźcie sami.
Beciki
Składniki
CIASTO
30 dag ziemniaków
35 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
12 dag cukru
3 jajka
80 gram miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE
25 dag sera twarogowego śmietankowego
3 łyżki cukru
1 żółtko
marmolada (u mnie truskawkowa Stovit)
Sposób przygotowania
NADZIENIE
Ser twarogowy dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkiem.
CIASTO
Ziemniaki
obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości (nie solić). Odcedzić,
ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać
resztę składników. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie się ono
kleiło do rąk należy dosypać więcej mąki pszennej. Ciasto podzielić na 3
części. Każdą rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 7 cm. Każdy
kwadrat posmarować marmoladą i na jego środku ułożyć porcję masy
serowej. Z każdego kwadracika zebrać 3 narożniki i razem je dokładnie
zlepić formując becik. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w 160 - 180 st C. Po upieczeniu
ostudzić.
a tego przepisu nie znam:)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie i koniecznie muszę wypróbować;)
duzo zdrówka wam życzę i pozdrawiam cieplutko
ale apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń