niedziela, 26 lutego 2017

Beciki

Dzień dobry :)
Kochani wracam do Was :)
Mam nadzieję, że stęskniliście się :)
Niestety ostatnio było mnie tu mniej, ponieważ choroba dopadła mnie i Wiki.
U Wiki skończyło się zapaleniem płuc i zastrzykami ale na szczęście powolutku wychodzimy już na prostą.
Tradycyjnie na weekend wpadam do Was ze słodkim wpisem.
Tym razem postawiłam na ciasteczka o wdzięcznej nazwie "Beciki".
Ciasto zawija się tak jak dziecko w becik i stąd właśnie ich nazwa. 
Ciasteczka są pyszne i z nietypowym dodatkiem, więc warto się skusić i je przygotować.
A co to za dodatek sprawdźcie sami.

 
Beciki
 




 
Składniki
 
CIASTO
 
30 dag ziemniaków
35 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
12 dag cukru
3 jajka
80 gram miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
NADZIENIE
 
25 dag sera twarogowego śmietankowego
3 łyżki cukru
1 żółtko
 
marmolada (u mnie truskawkowa Stovit)
 
 
Sposób przygotowania
 
NADZIENIE
 
Ser twarogowy dokładnie wymieszać z cukrem i żółtkiem.
 
CIASTO
 
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać i ugotować do miękkości (nie solić). Odcedzić, ostudzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać resztę składników. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli będzie się ono kleiło do rąk należy dosypać więcej mąki pszennej. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 7 cm. Każdy kwadrat posmarować marmoladą i na jego środku ułożyć porcję masy serowej. Z każdego kwadracika zebrać 3 narożniki i razem je dokładnie zlepić formując becik. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w 160 - 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.

2 komentarze:

  1. a tego przepisu nie znam:)
    wyglądają smakowicie i koniecznie muszę wypróbować;)
    duzo zdrówka wam życzę i pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. ale apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń