Dzień dobry :)
Kochani zostały Wam dzisiaj ziemniaki z obiadu ?
Nie wyrzucajcie ich !
Obiad na jutro będziecie mieli jak znalazł :)
Pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków.
Do nich tylko sos z pieczarek i śmietany i smaczny obiad gotowy :)
Placuszki z ziemniaków z sosem pieczarkowym
Składniki
PLACUSZKI
1 kilogram ugotowanych ziemniaków
1 cebula
1 pęczek koperku
sól do smaku
pieprz do smaku
bułka tarta do obtoczenia placuszków
olej do smażenia
SOS
0,5 kilograma pieczarek
1 cebula
400 ml kwaśnej śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
PLACUSZKI
Cebulę
obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Koperek
opłukać i posiekać. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Do
ziemniaków dodać usmażoną wcześniej cebulę, posiekany koperek oraz sól i
pieprz. Dobrze wszystko razem wymieszać. Z masy ziemniaczanej formować
placuszki. Obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na
rumiano z obu stron.
SOS
Pieczarki
opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Pieczarki razem z cebulą usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przyprawić do
smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanę i dobrze razem wymieszać.
Pogotować razem 5 minut na małym ogniu.
Placuszki podawać bezpośrednio po usmażeniu polane sosem pieczarkowym.
Placuszki podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Placuszki podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
Wyglądają mega smakowicie, aż narobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuńXYZQUI
Też takie robię, pyszne☺
OdpowiedzUsuńnigdy nie wyrzucam ziemniaków, lae też jeszcze nie piekłam z nich placuszków:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placki, są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńTaka propozycja podania placuszków z sosem, to coś dla mnie. Narobiłaś mi smaka :)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam takich placków, z sosem pieczarkowym obowiązkowo :D
OdpowiedzUsuń