Dzień dobry :)
Święta, święta i po świętach.
Zleciało raz dwa.
Kochani tak się zastanawiam czy po tej świątecznej rozpuście znajdzie się ktoś, kto będzie miał ochotę na kawałeczek serniczka.
Ja to jestem sernikożercą i nie odmówię :)
Sernik lekki
Składniki
Spód
15 dag margaryny do pieczenia
2 szklanki mąki Szymanowskiej uniwersalnej
1 jajko
1 żółtko
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
1 kilogram sera twarogowego śmietankowego
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe bez cukru
0,5 szklanki Oleju Polskiego
4 żółtka
2 jajka
5 białek
3 szklanki mleka 2%
kwiatki cukrowe do dekoracji
Sposób przygotowania
Spód
Mąkę Szymanowską uniwersalną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do
miski przełożyć margarynę, jajko, żółtko, cukier oraz mąkę z proszkiem.
Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Blaszkę do pieczenia o wymiarach
25/36 cm wyłożyć papierem lub pergaminem. Na tak przygotowaną blachę do
pieczenia wyłożyć ciasto. Ugnieść ręką, żeby powierzchnia była równa.
Masa serowa
Ser przełożyć do miski. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy
oraz budyń (proszek budyniowy). Dobrze wymieszać, najlepiej mikserem.
Ubijać tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie dodać jajka i żółtka.
Wymieszać. Cały czas ubijając dodać Olej Polski. Zwolnić obroty na
mikserze i wlać mleko. Wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną
pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą
łyżką. Uważać, ponieważ masa będzie bardzo rzadka.
Masę delikatnie przelać na wyłożone wcześniej na blaszkę ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 - 70 minut w 180 st C lub do
tak zwanego "suchego patyczka. Jeżeli podczas pieczenia wierzch sernika
zacznie się rumienić przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu dobrze
ostudzić. Wierzch można ozdobić cukrowymi kwiatkami.
Wspaniały serniczek kochana :-)
OdpowiedzUsuń