czwartek, 17 marca 2016

Deser potrójnie owocowy

Dzień dobry :)
Od rana kuszę bardzo smakowitym deserem.
Do zrobienia na szybko.

 Deser potrójnie owocowy





Składniki
0,5 kilograma truskawek
5 kiwi
4 banany
cukier lub miód do smaku
180 ml śmietanki 30 %
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki płatków migdałów Helio
  

Sposób przygotowania
Banany i kiwi obrać ze skórki. Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek. Owoce przełożyć do osobnych miseczek. Podusić je widelcem lub tłuczkiem do mięsa, żeby powstała papka. Można zblendować. Do rozdrobnionych owoców dodać do smaku cukier lub miód. Wymieszać. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i dokładnie razem wymieszać. W pucharki lub słoiczki nakładać warstwami kolejno rozdrobnione banany, następnie kiwi i truskawki. Na wierzchu dekoracyjnie za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć porcję z bitej śmietany. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić.

4 komentarze: