Święta Wielkanocne tuż tuż.
Dlatego na moim stole nie zabraknie pysznej babki cytrynowej :)
Chociaż powiem Wam, że babki u mnie nie tylko na Wielkanoc.
Moja córa uwielbia babki, babeczki dlatego też wspólnie je pieczemy dosyć często :)
Babka cytrynowa
Składniki
180 ml jogurtu naturalnego
sok z 2 cytryn
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
lukier
Sposób przygotowania
Jajka
ubić mikserem razem z cukrem i szczyptą soli do białości. Cały czas
ubijając dodać olej, jogurt naturalny, sok z cytryn oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do
pieczenia. Dobrze razem wymieszać, żeby nie było grudek. Ciasto
przełożyć do formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką
tartą. Piec 40 - 50 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego
patyczka". Ostudzić. Zimną babkę polać lukrem.
Babeczkę upiekłam w formie od PapilArt .
Pyszna! bardzo lubię cytrynową babkę
OdpowiedzUsuńwitam bardzo fajna babka ja mam na moim nowym blogu bananową pozdrawiam świątecznie
OdpowiedzUsuńA co zrobić z jogurtem?
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za uwagę :)
UsuńJuż poprawiłam :)
Jogurt dodaje się w tym samym czasie co olej i sok z cytryny :)
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam :)