Bigos :)
Ja uwielbiam :)
Czy to z kiszonej czy ze słodkiej kapusty.
Przeważnie ten z kiszonej. Zawsze robię go więcej i wkładam do słoików. Gdy tylko przyjdzie ochota, pyk, słoiczek otwieram i mam :)
Dzisiaj też będzie bigos ale troszkę inny :)
Zobaczcie sami.
Bigos z kapusty pekińskiej z żurawiną
Składniki
1 kapusta pekińska
3 kiełbasy śląskie
1 cebula
1 marchewka
sól do smaku
pieprz do smaku
1 koncentrat pomidorowy
50 g suszonej żurawiny Helio
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Z liści
kapusty wykroić twarde części. Następnie liście pokroić w paski.
Przełożyć je do garnka, zalać wodą, posolić i gotować, aż liście będą
miękkie. Odcedzić tak, żeby na dnie zostało trochę wody. Kiełbasy
pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę obrać i
zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć na nim
marchewkę. Dodać ją do kapusty. Ponownie na patelni rozgrzać olej i tym
razem smażyć na nim kiełbasę z cebulą. Usmażone dodać do kiełbasy razem
z koncentratem pomidorowym i suszoną żurawiną. Przyprawić do smaku solą
i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco.
Kasiu bsrdzo ciekawy przepis. Już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuń