Dzień dobry :)
Ostatnio rozmrażałam lodówkę.
W zapasach miałam jeszcze zamrożoną dynię i truskawki.
Na szybko z moich zapasów powstał wspaniały deser.
Ja go przygotowałam z mrożonek ale świeże produkty mile widziane :)
Deser dyniowo-truskawkowy
Składniki
30 dag truskawek
0,5 kilograma miąższu dyni
1 galaretka pomarańczowa
cukier do smaku
2 szklanki wody
200 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Truskawki
opłukać i usunąć z nich szypułki. Następnie zblendować. Doprawić do
smaku cukrem. Dynię pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Wlać 2
szklanki wody. Dynię gotować do miękkości. Następnie zblendować. Do
gorącej dyni wsypać galaretkę. Dobrze razem wymieszać. W razie potrzeby
doprawić do smaku cukrem. Przełożyć do pucharków lub miseczek. Odstawić
do ostudzenia. Na zimną dynię wyłożyć zblendowane truskawki. Śmietankę
ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na środku każdego deseru zrobić rozetkę
z ubitej śmietanki. Przed podaniem schłodzić.
Pysznie ;) bardzo lubię takie desery z dynią
OdpowiedzUsuń