wtorek, 8 marca 2016

Deser dyniowo-truskawkowy

Dzień dobry :)
Ostatnio rozmrażałam lodówkę.
W zapasach miałam jeszcze zamrożoną dynię i truskawki.
Na szybko z moich zapasów powstał wspaniały deser.
Ja go przygotowałam z mrożonek ale świeże produkty mile widziane :)

 Deser dyniowo-truskawkowy







Składniki
30 dag truskawek
0,5 kilograma miąższu dyni
1 galaretka pomarańczowa
cukier do smaku
2 szklanki wody
200 ml śmietanki 36 %
2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Truskawki opłukać i usunąć z nich szypułki. Następnie zblendować. Doprawić do smaku cukrem. Dynię pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Wlać 2 szklanki wody. Dynię gotować do miękkości. Następnie zblendować. Do gorącej dyni wsypać galaretkę. Dobrze razem wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku cukrem. Przełożyć do pucharków lub miseczek. Odstawić do ostudzenia. Na zimną dynię wyłożyć zblendowane truskawki. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Na środku każdego deseru zrobić rozetkę z ubitej śmietanki. Przed podaniem schłodzić.

1 komentarz: