Dzień dobry :)
Wielkanoc zbliża się do nas wielkimi krokami.
Czas pomyśleć o menu świątecznym.
W tym roku na moim stole nie zabraknie pasztetu z jajek.
Uwielbia go moja rodzinka dlatego nie może go zabraknąć.
Pasztet z jajek
Składniki
12 jajek
15 dag żółtego sera
1 pęczek natki pietruszki
3/4 szklanki bułki tartej
1 cebula
50 gram stopionego masła
2 łyżki bułki tartej
100 ml kwaśnej śmietany 18 %
sól do smaku
pieprz do smaku
masło do smażenia
Sposób przygotowania
10
jajek ugotować na twardo. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ser
zetrzeć na tarte o dużych oczkach (2 łyżki odłożyć do posypania
wierzchu). Pietruszkę opłukać i posiekać. Cebulę obrać i usmażyć na
maśle. Do pokrojonych jajek dodać ser, natkę pietruszki, 2 surowe jajka,
bułkę tartą, cebulę oraz kwaśną śmietanę. Doprawić do smaku solą i
pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać. Masę przełożyć do keksówki.
Na wierzchu posypać 2 łyżkami bułki tartej oraz 2 łyżkami startego sera.
Polać stopionym masłem. Piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu
ostudzić.
Pasztet podany na talerzu od Porcelany Bogucice .
Pasztet podany na talerzu od Porcelany Bogucice .
Super pomysł, muszę zrobić taki pasztet :)
OdpowiedzUsuńWidziałam już taki pasztet ale jeszcze nie robiłam :) wygląda pysznie :) muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńU mnie taki pasztet też obowiązkowy , pyszny jest
OdpowiedzUsuńSuper propozycja, jajka na Wielkanoc obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńKasiu bardzo fajny pasztecik :-)
OdpowiedzUsuńSuper pasztecik! :) Idealny na święta i nie tylko! :)
OdpowiedzUsuń