poniedziałek, 30 marca 2015

Knoppers z fistaszkami

Uwielbiane przez moją córcię.
Knoppersy :)
Tym razem postanowiłam je przygotować sama.
I wiecie co, pyyyychota :)


Knoppers z fistaszkami




Składniki
MASA MLECZNA
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
200 g masła
1 szklanka mleka w proszku
MASA KAKAOWA
100 g masła
160 g nutelli
2 łyżki kakao
1 garść orzeszków ziemnych (fistaszków) 
PONAD TO
3 duże wafle
1 polewa czekoladowa Helio
1 polewa biała Helio
Sposób przygotowania
MASA MLECZNA
Mleko zagotować z cukrem. Ostudzić. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać porcjami mleko. (Mleko dodawać powoli, żeby się masa nam nie zważyła) Na samym końcu wsypać mleko w proszku i dobrze razem wymieszać. 
MASA KAKAOWA
Fistaszki posiekać na mniejsze kawałki. Masło, nutellę i kakao dobrze razem połączyć. Na samym końcu dodać posiekane orzechy. Wymieszać.
Pierwszy wafel posmarować masą kakaową. Przykryć drugim waflem i posmarować go masą mleczną. Przykryć trzecim waflem. Obciążyć najlepiej drewnianą deską i wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wafel od strony mlecznej posmarować polewą czekoladową i białą (można w fantazyjne wzory). Odstawić ponownie do schłodzenia. Przed podaniem pokroić na kwadraty.

5 komentarzy:

  1. Super Kasiu. Sama lubię te knopersy sklepowe. Muszę zrobić takie domowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowa wersja, przynajmniej wiemy co jemy i co dam dodajemy. Wyglądają pysznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe ciasto Kasiu, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń