Dzisiaj propozycja z serii wędlina z własnego wyrobu.
Dzięki firmie Tradismak mam okazję przygotowywać pyszne domowe wędliny.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany kupnem szynkowaru zapraszam tutaj.
Mielonka z szynkowara
pyszna domowa wędlinka
Składniki
70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
4 ząbki czosnku
3 łyżki przyprawy Rozkoszna
3 łyżki żelatyny
sól do smaku
Sposób przygotowania
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i razem z pozostałymi składnikami dodać do mięsa mielonego. Dobrze razem wymieszać. Mięso przełożyć do woreczka (do szynkowara) lub rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknąć. Włożyć do szynkowara. Zamknąć i odstawić na całą noc do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka. Zalać wodą 1 cm poniżej krawędzi szynkowara. Parzyć w temperaturze 80 - 90 stopni przez 90 minut. Po tym czasie odstawić minimum na 12 godzin do schłodzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjąć i mielonka jest gotowa do spożycia.
tez chcem sie na mielonke skusic :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię smakołyki z szynkowara . Mają swój własny smak .
OdpowiedzUsuńNa kanapki rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak wędlinka własnej roboty ;)
OdpowiedzUsuńNajlepsza swoja domowa wędlinka :)
OdpowiedzUsuńTaka domowa wędlinka pycha, zazdroszczę szynkowara fajna sprawa :-)
OdpowiedzUsuńDomowa mielonka najlepsza :)
OdpowiedzUsuń