środa, 25 marca 2015

Mielonka z szynkowara

Dzisiaj propozycja z serii wędlina z własnego wyrobu.
Dzięki firmie Tradismak mam okazję przygotowywać pyszne domowe wędliny.
Jeżeli ktoś byłby zainteresowany kupnem szynkowaru zapraszam tutaj.

Mielonka z szynkowara



pyszna domowa wędlinka
Składniki
70 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
4 ząbki czosnku
3 łyżki przyprawy Rozkoszna
3 łyżki żelatyny
sól do smaku
Sposób przygotowania
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i razem z pozostałymi składnikami dodać do mięsa mielonego. Dobrze razem wymieszać. Mięso przełożyć do woreczka (do szynkowara) lub rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknąć. Włożyć do szynkowara. Zamknąć i odstawić na całą noc do lodówki. Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka. Zalać wodą 1 cm poniżej krawędzi szynkowara. Parzyć w temperaturze 80 - 90 stopni przez 90 minut. Po tym czasie odstawić minimum na 12 godzin do schłodzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjąć i mielonka jest gotowa do spożycia.

7 komentarzy: