Ja już od rana kusze Was pysznym ciachem czekoladowym.
Nie ma co się dzisiaj rozpisywać.
Zapraszam :)
Ciasto mocno kakaowe
Składniki
BISZKOPT
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki kakao
MASA
3 szklanki mleka
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 kostka margaryny
PONAD TO
2 opakowania herbatników petit-beurre
1 szklanka wody + 1 łyżka cukru
LUKIER KAKAOWY
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
5 łyżek mleka
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i żółtka. Dobrze wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w temperaturze 180 st C. Ostudzić.
MASA
W szklance mleka rozmieszać budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek budyniowy. Ugotować budyń dobrze mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękka margaryną.
LUKIER KAKAOWY
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki. Energicznym ruchem dobrze wyrobić, aby nie było grudek.
Masę budyniową wyłożyć na biszkopt. Petit-beurre maczać w wodzie z cukrem i układać na masie budyniowej. Wierzch polać lukrem kakaowym.
Fajne ciacho :-) musi być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJak na Słodką Babeczkę przystało. Słodko i smacznie ;). Piszę się na kawałek, a nawet 2 ;).
OdpowiedzUsuńJaki pyszne ciacho i fajna masa budyniowa moja ulubiona. do kawy idealne
OdpowiedzUsuńSuper ciacho;) Takie kakaowe są ekstra
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe wykonanie :) Idealne dla kawoszy :)
OdpowiedzUsuńTrafiłaś tym ciastem w mój gust ;)
OdpowiedzUsuńNapewno przepyszne, mniam
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńAż narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, MÓJ BLOG/ KLIK :))