poniedziałek, 9 marca 2015

Ciasto mocno kakaowe

Ja już od rana kusze Was pysznym ciachem czekoladowym.
Nie ma co się dzisiaj rozpisywać.
Zapraszam :)

Ciasto mocno kakaowe


Składniki

BISZKOPT


6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao



MASA 



3 szklanki mleka
3 budynie czekoladowe bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 kostka margaryny



PONAD TO



2 opakowania herbatników petit-beurre

1 szklanka wody + 1 łyżka cukru


LUKIER KAKAOWY

8 łyżek cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
5 łyżek mleka



Sposób przygotowania

BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i żółtka. Dobrze wymieszać. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie wszystko razem wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i piec 30 minut w temperaturze 180 st C. Ostudzić.
MASA
W szklance mleka rozmieszać budynie i mąkę ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek budyniowy. Ugotować budyń dobrze mieszając, aby nie powstały grudki. Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękka margaryną.
LUKIER KAKAOWY
Wszystkie składniki przełożyć do miseczki. Energicznym ruchem dobrze wyrobić, aby nie było grudek.
Masę budyniową wyłożyć na biszkopt. Petit-beurre maczać w wodzie z cukrem i układać na masie budyniowej. Wierzch polać lukrem kakaowym.

9 komentarzy:

  1. Fajne ciacho :-) musi być pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak na Słodką Babeczkę przystało. Słodko i smacznie ;). Piszę się na kawałek, a nawet 2 ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki pyszne ciacho i fajna masa budyniowa moja ulubiona. do kawy idealne

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ciacho;) Takie kakaowe są ekstra

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawe wykonanie :) Idealne dla kawoszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Trafiłaś tym ciastem w mój gust ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż narobiłaś mi apetytu :)
    Pozdrawiam serdecznie, MÓJ BLOG/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń