piątek, 13 marca 2015

Gołąbki z kuskusem i warzywami

Piątkowy obiad :)
Bardzo lubię wersję bez mięsa :)
Zapraszam

Gołąbki z kuskusem i warzywami




Składniki
 
1 biała kapusta
1 szklanka kaszy kuskus PIĄTNICA
1 szklanka wrzącej wody
1 opakowanie mrożonki mieszanki 9 składnikowej IGLOTEX
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
olej do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Z kapusty wyciąć głąb. Całą główkę włożyć do garnka, zalać woda i parzyć. Delikatnie wyjmować odchodzące liście. Z liści ściąć twardą część. Kaszę kuskus przełożyć do miseczki. Posypać solą i zalać wrzątkiem. Przykryć. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim warzywa na pół miękko. Posolić do smaku. Kaszę kuskus wymieszać z przesmażonymi warzywami i jednym koncentratem pomidorowym. Tak przygotowany farsz nakładać kolejno na liść kapusty. Zawinąć boki kapusty a następnie zrolować go do środka formując gołąbka. Tak przygotowane układać w garnku. Zalać wodą, posypać solą do smaku i przełożyć koncentrat pomidorowy. Gotować na wolnym ogniu 1 godzinę. Po tym czasie powstały sos zagęścić zawiesiną mąki i wody. Podawać na ciepło.

13 komentarzy:

  1. Fajny pomysł , wyglądają apetycznie te gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam :) Ciekawi mnie ile mniej więcej sztuk wychodzi z tego przepisu bo bardzo chcę je zrobić, bardzo apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne jarskie gołabecxzki, idealne na piatek

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam jeszcze jedno pytanie,nie mogę znaleźć takiej mieszanki warzyw,czy mogę prosić o podanie jakie warzywa się w niej znajdują? Łatwiej będzie coś dobrać osobno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warzywka wchodzące w skład mieszanki : marchew, brokuł, cebula, pietruszka, fasola szparagowa, groch zielony, papryka czerwona, kukurydza, seler.
      Oczywiście warzywa można dać swoje ulubione :)

      Usuń
  5. Mniamuśne! To kiedy mogę wprosić się na takie?

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam gołąbki, Twoje wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak fajnie delikatnie wygląda twoje danie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam je i niestety ale z wielkim żalem przyznaje że nie bardzo mi smakują,mężowi też. Pewnie to kwestia smaków,jednemu posmakuje,drugiemu nie ale są bardzo szybkie w wykonaniu i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi przykro, że Państwu nie smakowały :( ale jak to mówią ... o gustach się nie dyskutuje. Ja robiłam je jeszcze w wersji z ryżem (zamiast kaszy) i obie wersje moim domownikom podeszły :)

      Usuń
  9. Gołąbki bardzo pomysłowe.Można właśnie wypróbować z kuksusem-ciekawe;)

    OdpowiedzUsuń