Piątkowy obiad :)
Bardzo lubię wersję bez mięsa :)
Zapraszam
Gołąbki z kuskusem i warzywami
Składniki
1 biała kapusta
1 szklanka kaszy kuskus PIĄTNICA
1 szklanka wrzącej wody
1 opakowanie mrożonki mieszanki 9 składnikowej IGLOTEX
2 słoiczki koncentratu pomidorowego
sól do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Z kapusty wyciąć głąb. Całą główkę włożyć do garnka, zalać woda i parzyć. Delikatnie wyjmować odchodzące liście. Z liści ściąć twardą część. Kaszę kuskus przełożyć do miseczki. Posypać solą i zalać wrzątkiem. Przykryć. Odstawić na 10 minut. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim warzywa na pół miękko. Posolić do smaku. Kaszę kuskus wymieszać z przesmażonymi warzywami i jednym koncentratem pomidorowym. Tak przygotowany farsz nakładać kolejno na liść kapusty. Zawinąć boki kapusty a następnie zrolować go do środka formując gołąbka. Tak przygotowane układać w garnku. Zalać wodą, posypać solą do smaku i przełożyć koncentrat pomidorowy. Gotować na wolnym ogniu 1 godzinę. Po tym czasie powstały sos zagęścić zawiesiną mąki i wody. Podawać na ciepło.
Bardzo fajne gołąbki :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na gołąbki ;)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł , wyglądają apetycznie te gołąbki :)
OdpowiedzUsuńWitam :) Ciekawi mnie ile mniej więcej sztuk wychodzi z tego przepisu bo bardzo chcę je zrobić, bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńFajne jarskie gołabecxzki, idealne na piatek
OdpowiedzUsuńMam jeszcze jedno pytanie,nie mogę znaleźć takiej mieszanki warzyw,czy mogę prosić o podanie jakie warzywa się w niej znajdują? Łatwiej będzie coś dobrać osobno :)
OdpowiedzUsuńWarzywka wchodzące w skład mieszanki : marchew, brokuł, cebula, pietruszka, fasola szparagowa, groch zielony, papryka czerwona, kukurydza, seler.
UsuńOczywiście warzywa można dać swoje ulubione :)
Mniamuśne! To kiedy mogę wprosić się na takie?
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki, Twoje wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńJak fajnie delikatnie wygląda twoje danie.
OdpowiedzUsuńZrobiłam je i niestety ale z wielkim żalem przyznaje że nie bardzo mi smakują,mężowi też. Pewnie to kwestia smaków,jednemu posmakuje,drugiemu nie ale są bardzo szybkie w wykonaniu i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi przykro, że Państwu nie smakowały :( ale jak to mówią ... o gustach się nie dyskutuje. Ja robiłam je jeszcze w wersji z ryżem (zamiast kaszy) i obie wersje moim domownikom podeszły :)
UsuńGołąbki bardzo pomysłowe.Można właśnie wypróbować z kuksusem-ciekawe;)
OdpowiedzUsuń