środa, 4 października 2017

Podgrzybki w solance

Dzień dobry :)
Dzisiaj grzybów ciąg dalszy :)
W tym roku taki wysyp, że zabrakło miejsca w zamrażalniku.
Postanowiłam zrobić grzyby w solance.
To jest również dobry sposób na przechowanie grzybów na zimę.
Należy pamiętać jedynie o tym, żeby po wyjęciu ze słoika obficie przepłukać je wodą :) 
No nic, zabieramy się do pracy :)

 
Podgrzybki w solance
 



 

Składniki
 
3 litrowe wiadro podgrzybków
1 litr wody
1 łyżka soli
 
 
Sposób przygotowania
 
Podgrzybki oczyścić. Mniejsze pozostawić w całości a większe przekroić na pół lub jeszcze mniejsze kawałki. Grzyby opłukać. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować 30 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować 30 minut. Po tym czasie grzyby odcedzić i przełożyć do wyparzonych słoików. Wodę zagotować z solą. Zalewę przestudzić a następnie wlać do grzybów. Zakręcić słoiki. Podgrzybki pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania. Po wyjęciu odstawić do góry dnem. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
 

5 komentarzy:

  1. ciekawy sposób na przechowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no fajny przepis ale lyżka soli na 1 litr wody to za malo, nalezy dać 2-3 łyżki. potem przeplukac na sicie te grzybki. ja daję jeszce 2 kulki ziela ang., i 2-3 ziarna pieprzu oraz kawałeczek liścia laurowego. ładnie pachna już w sloiku i nabieraja takiego troche lesnego zapachu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za cenne rady :) Następnym razem wykorzystam :) Dodanie liści i ziela bardzo mi się podoba, wypróbuję na pewno :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Świetny pomysł na grzyby. Można je później wykorzystać na wiele ciekawych sposobów :)

    OdpowiedzUsuń