Dzień dobry :)
Nie mogło być inaczej :)
Dzisiaj zaczynamy weekend i bierzemy się za ciacho.
Tym razem z dodatkiem cukinii.
Jezu, wstyd się przyznać ale musiałam piec te ciasta dwa, ponieważ pierwsze prawie całe zjadłam sama ;)
Taaaakie dobre było :)
Cytrynowe ciasto z cukinią
Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka startej cukinii (ze skórką)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki oleju
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
1 łyżka masła do wysmarowania formy
lukier do polania wierzchu
Sposób przygotowania
Do
jednej miski przełożyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną,
cukier puder oraz cukier waniliowy. Wymieszać. Do drugiej miski wbić
jajka, dolać olej, sok z cytryny i dodać skórkę otartą z cytryny.
Wymieszać najlepiej rózgą. Masę jajeczną wlać do sypkich składników.
Dokładnie wymieszać, żeby powstało jednolite ciasto. Na samym końcu
dodać startą cukinię. Połączyć z ciastem. Formę keksową o wymiarach 26
cm / 12 cm wysmarować masłem. Przelać ciasto. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec 45 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i polać
lukrem.
Uwielbiam takie ciasta ❤️
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciacha z cukinią ☺
OdpowiedzUsuńciasto z cukinią znam i bardzo lubie i taka cytrynowa wersja też by mi spasowała:)
OdpowiedzUsuń