Dzień dobry :)
Dzisiaj będzie smacznie, prosto i domowo.
Jak wiecie ostatnio w moje łapki wpadła najnowsza książka Ani Starmach "Pyszne obiady".
Przygotowałam specjalnie dla Was jeden przepis z tej książki.
Padło na Ratatouille.
Kilka słów o samej książce pod przepisem (oczywiście dla tych co ciekawi). Warto zerknąć, gdyż jest ona godna uwagi, szczególnie dla kogoś kto chce szybko przygotować obiad dla swojej rodziny bądź dla kogoś kto dopiero zaczyna swoją kuchenną przygodę.
No ale o szczegółach niżej :)
Ratatouille
Składniki
500 gram pomidorów
2 cebule
2 papryki
2 cukinie
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
tymianek
1 liść laurowy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Pomidory obierz ze skórki (zrobisz to najszybciej, jeżeli natniesz delikatnie skórę, włożysz na chwilę pomidora do wrzącej wody, wyłowisz go i podstawisz pod strumień zimnej wody - wtedy skórka łatwo odejdzie) i pokrój w kostkę.
W kostkę pokrój też cukinię i bakłażana - wcześniej obierz i usuń pestki.
Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
Paprykę umyj, wyjmij z niej gniazda nasienne i pokrój miąższ w kostkę.
Tak na marginesie to podjęłam wyzwanie i udało mi się pokroić wszystkie warzywa do ratatouille w 180 sekund :) Yeahhh - dałam radę :)
Tak na marginesie to podjęłam wyzwanie i udało mi się pokroić wszystkie warzywa do ratatouille w 180 sekund :) Yeahhh - dałam radę :)
W
rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulę oraz liść laurowy. Smaż aż cebula zrobi się szklista (około
2-3 minuty).
Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa : zacznij od papryki, po kilku minutach dodaj bakłażana, cukinię, a na końcu pomidory i tymianek. Duś całość około 10 minut, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak nazwa wskazuje znajdziemy w niej pomysły na przygotowanie smacznego, pysznego, rodzinnego obiadu składającego się z zupy, dania głównego i deseru.
Są to przepisy proste, szybki i co najważniejsze to sprawdzone, ponieważ jest i zupa ogórkowa jak u babci czy steki taty.
Część przepisów pochodzi z zeszytów babci.
Książka została podzielona na 3 części :
W zupach najdziemy przepis na rosół babci Zosi, barszcz na domowym zakwasie, pieczarkową, dyniową.
Dania drugie to między innymi sałatka z kaczką i burakiem, cukinia faszerowana, spaghetti bolognese, spaghetti carbonara lepsze niż we Włoszech, makaron z pomidorami, risotto z dynią i kurczakiem, piersi kaczki i najlepsze puree, gołąbki w sosie pomidorowym, pstrąg pieczony w soli.
Desery to ciasto ucierane, najlepsze ciasto marchewkowe, tarta z truskawkami, ciasto drożdżowe ze śliwkami, tarta bez pieczenia z rabarbarem, sernik z truskawkami, gruszki Świętej Heleny, profiterolki.
Klasyka przeplata się z nowoczesnością.
W tej książce każdy znajdzie coś dla siebie.
Dodatkowym atutem są przepiękne zdjęcia.
A Wy ?
Macie jakiś sprawdzony i ulubiony przepis na swój rodzinny obiad ?
Może chcielibyście się nim ze mną podzielić ?
Bardzo lubię to danie☺
OdpowiedzUsuń