poniedziałek, 9 października 2017

Racuszki waniliowe

Dzień dobry :)
Poniedziałek to taki dzień, w którym za bardzo nic mi się nie chce.
Dlatego też dzisiaj przepis dla leniwych.
Pyszne racuszki drożdżowe.
Zróbcie na podwieczorek, dzieciaki (nie tylko) będą bardzo zadowolone :)

Racuszki waniliowe






Składniki


25 gram świeżych drożdży

200 gram mąki pszennej

1 jajko

3/4 szklanki ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru waniliowego

1 łyżka cukru

olej do smażenia

cukier puder do posypania


Sposób przygotowania


Do ciepłego mleka dodać cukier, cukier waniliowy oraz rozkruszone drożdże. Dobrze wymieszać. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać jajko i mąkę i dobrze wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej drewnianą łyżką dobrze napowietrzając je. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z dwóch stron na średnim ogniu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Można posypać cukrem pudrem.

Podane na talerzu od Porcelany Bogucice

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam placki z różnymi dodatkami. Napewno wypróbuję te z Twojego przepisu!
    Miłego dnia!
    Pozdrawiam
    Bernadka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj u mnie tak samo, placki placuszki bardzo często , ponieważ córa się domaga :)
      Do tego ciasta można również dodać pokrojone jabłko - świetne też są :)
      Miłego dnia i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Pyszne placuszki. Lubię wypieki na drożdżach.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna wieżyczka! I jakie pulchne ^^

    OdpowiedzUsuń