Dzień dobry :)
Poniedziałek to taki dzień, w którym za bardzo nic mi się nie chce.
Dlatego też dzisiaj przepis dla leniwych.
Pyszne racuszki drożdżowe.
Zróbcie na podwieczorek, dzieciaki (nie tylko) będą bardzo zadowolone :)
Racuszki waniliowe
Składniki
25 gram świeżych drożdży
200 gram mąki pszennej
1 jajko
3/4 szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Do
ciepłego mleka dodać cukier, cukier waniliowy oraz rozkruszone drożdże.
Dobrze wymieszać. Odstawić na 5 minut. Następnie dodać jajko i mąkę i
dobrze wyrobić jednolite ciasto. Najlepiej drewnianą łyżką dobrze
napowietrzając je. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Na patelni
rozgrzać olej. Łyżką nakładać porcje ciasta i smażyć z dwóch stron na
średnim ogniu. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Można posypać
cukrem pudrem.
Podane na talerzu od Porcelany Bogucice
Podane na talerzu od Porcelany Bogucice
Uwielbiam placki z różnymi dodatkami. Napewno wypróbuję te z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
Pozdrawiam
Bernadka
Oj u mnie tak samo, placki placuszki bardzo często , ponieważ córa się domaga :)
UsuńDo tego ciasta można również dodać pokrojone jabłko - świetne też są :)
Miłego dnia i również pozdrawiam :)
Super przepis
UsuńPyszne placuszki. Lubię wypieki na drożdżach.
OdpowiedzUsuńPiękna wieżyczka! I jakie pulchne ^^
OdpowiedzUsuń