środa, 25 października 2017

Klopsiki zapiekane z pieczarkami

Dzień dobry :)
Odwieczne pytanie "Co dziś na obiad?".
A dziś Wasza babeczka przychodzi z pomocą :)
Danie prościutkie i bardzo smaczne.
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)

 
Klopsiki zapiekane z pieczarkami
 




 
Składniki
 
0,5 kilograma mielonej łopatki wieprzowej
0,5 kilograma pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 czerstwej bułki
1 jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek
maggi w płynie
tłuszcz do smażenia
 
Sposób przygotowania
 
Pieczarki oczyścić i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie. W garnku rozgrzać tłuszcz. Dać do niego pieczarki, połowę cebuli oraz sól i pieprz. Wymieszać i usmażyć. Odstawić.
Do mielonej łopatki dodać resztę cebuli, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę, czosnek, jajko, pieprz, majeranek oraz maggi w płynie. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć na nie pieczarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem 20 minut w 180 - 200 st C. Podawać na gorąco.

2 komentarze: