Dzień dobry :)
Odwieczne pytanie "Co dziś na obiad?".
A dziś Wasza babeczka przychodzi z pomocą :)
Danie prościutkie i bardzo smaczne.
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Klopsiki zapiekane z pieczarkami
Składniki
0,5 kilograma mielonej łopatki wieprzowej
0,5 kilograma pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/2 czerstwej bułki
1 jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek
maggi w płynie
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Pieczarki
oczyścić i pokroić w półplasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Bułkę namoczyć w wodzie. W
garnku rozgrzać tłuszcz. Dać do niego pieczarki, połowę cebuli oraz sól i
pieprz. Wymieszać i usmażyć. Odstawić.
Do
mielonej łopatki dodać resztę cebuli, odciśniętą z nadmiaru wody bułkę,
czosnek, jajko, pieprz, majeranek oraz maggi w płynie. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej formować małe klopsiki i smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Usmażone
klopsiki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wyłożyć na nie pieczarki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać pod przykryciem 20 minut w
180 - 200 st C. Podawać na gorąco.
I to mają być klopsiki? Pierwszoslyszę ?!?!?!
OdpowiedzUsuńCzłowiek całe życie się uczy ;)
Usuń