niedziela, 22 października 2017

Kruchy jabłecznik z antonówek z pianką

Dzień dobry :)
Dzisiaj chodzi mi po głowie ... jak dobrze wstać skoro świt ...
Jak i Wy znajdziecie od rana chwilę czasu możecie przygotować proste i pyszne ciacho na dzisiejsze popołudnie.
Jabłecznik z kruchym cieście z antonówek.
Uwaga, jeśli nie macie antonówek mogą być inne jabłka.
To jak ?  
U kogo dzisiaj takie pyszne ciacho ?

 
Kruchy jabłecznik z antonówek z pianką
 
 

 

 
Składniki
 
CIASTO
 
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
250 gram masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
 
PIANA
 
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
1 kilogram jabłek antonówek
 
 
Sposób przygotowania
 
Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto. Blachę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4 ciasta wysypać na blachę i wyrównać ugniatając jednocześnie ręką.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto.
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier przestanie zgrzytać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać z pianą. Wyłożyć na starte jabłka.
Na wierzch wysypać pozostałe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 st C.

3 komentarze: