Dzień dobry :)
Dzisiaj chodzi mi po głowie ... jak dobrze wstać skoro świt ...
Jak i Wy znajdziecie od rana chwilę czasu możecie przygotować proste i pyszne ciacho na dzisiejsze popołudnie.
Jabłecznik z kruchym cieście z antonówek.
Uwaga, jeśli nie macie antonówek mogą być inne jabłka.
To jak ?
U kogo dzisiaj takie pyszne ciacho ?
Kruchy jabłecznik z antonówek z pianką
Składniki
CIASTO
2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
250 gram masła
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
PIANA
4 białka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kilogram jabłek antonówek
Sposób przygotowania
Wszystkie
składniki na ciasto przełożyć do miski. Zagnieść jednolite ciasto.
Blachę o wymiarach 25 cm/ 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 3/4
ciasta wysypać na blachę i wyrównać ugniatając jednocześnie ręką.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wyłożyć na ciasto.
Białka
ubić na sztywno. Dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier przestanie
zgrzytać. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać z
pianą. Wyłożyć na starte jabłka.
Na wierzch wysypać pozostałe ciasto.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w 180 st C.
Pyszny, idealny na niedzielę
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuń