Dzień dobry :)
Bohaterem dzisiejszego wpisu jest zapiekanka :)
Lubicie?
Ja i moi domownicy bardzo :)
Tym razem postanowiłam przygotować ją w formie tortu :)
Spód to zapieczony placek ziemniaczany, do tego brokuły, żółty ser.
Powiem Wam, że wszystko razem smakuje wyśmienicie.
Torcik ziemniaczano-brokułowy
Składniki
SPÓD
5 ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
NADZIENIE
1 brokuł
20 dag żółtego sera (u mnie salami Mlekoma)
10 dag szynki konserwowej
SOS
200 gram kwaśnej śmietany 18 %
2 jajka
sól do smaku
Sposób przygotowania
SPÓD
Ziemniaki
obrać, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, mąkę i sól i
dokładnie razem wymieszać.
Masę ziemniaczaną wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm.
Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 st C.
Masę ziemniaczaną wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm.
Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 st C.
NADZIENIE
Brokuł
podzielić na małe różyczki, opłukać i osuszyć. Ser żółty zetrzeć na
tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w kostkę lub porwać na mniejsze
kawałki.
SOS
Jajka rozbełtać. Dodać do nich kwaśną śmietanę i sól. Dobrze razem wymieszać.
Na
podpieczony spód wyłożyć kolejno różyczki brokuła,
na to starty ser
i na końcu szynkę.
Wszystko polać sosem ze śmietany i jajek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze 40 minut w 160 st C. lub do czasu aż wierzch się zarumieni i ściągnie. Podawać na ciepło.
na to starty ser
i na końcu szynkę.
Wszystko polać sosem ze śmietany i jajek.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze 40 minut w 160 st C. lub do czasu aż wierzch się zarumieni i ściągnie. Podawać na ciepło.
Torcik podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.
wygląda po prostu niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńO mniam. Świetny ten torcik :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam ;)
OdpowiedzUsuńKasiu wspaniały pomysł. Torcik wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńa jezeli chciałabym zrobic zapiekankę nie w kształcie tortu, to warstwy tak samo czy inaczej?
OdpowiedzUsuńWszystko tak samo, w takiej samej kolejności :)
UsuńProszę pamiętać o podpieczeniu spodu ziemniaczanego :)
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe zestawienie! Uwielbiam potrawy z ziemniaków!
OdpowiedzUsuń