wtorek, 17 stycznia 2017

Torcik ziemniaczano-brokułowy

Dzień dobry :)
Bohaterem dzisiejszego wpisu jest zapiekanka :)
Lubicie?
Ja i moi domownicy bardzo :)
Tym razem postanowiłam przygotować ją w formie tortu :)
Spód to zapieczony placek ziemniaczany, do tego brokuły, żółty ser.
Powiem Wam, że wszystko razem smakuje wyśmienicie.

Torcik ziemniaczano-brokułowy



 




Składniki
SPÓD
5 ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
NADZIENIE
1 brokuł
20 dag żółtego sera (u mnie salami Mlekoma)
10 dag szynki konserwowej
SOS
200 gram kwaśnej śmietany 18 %
2 jajka
sól do smaku
Sposób przygotowania
SPÓD
Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na drobnej tarce. Dodać jajka, mąkę i sól i dokładnie razem wymieszać.


 Masę ziemniaczaną wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20 cm.


 Przełożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w 160 st C.
NADZIENIE
Brokuł podzielić na małe różyczki, opłukać i osuszyć. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szynkę pokroić w kostkę lub porwać na mniejsze kawałki.
SOS
Jajka rozbełtać. Dodać do nich kwaśną śmietanę i sól. Dobrze razem wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć kolejno różyczki brokuła,


 na to starty ser
  i na końcu szynkę.

 Wszystko polać sosem ze śmietany i jajek.

 Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec jeszcze 40 minut w 160 st C. lub do czasu aż wierzch się zarumieni i ściągnie. Podawać na ciepło. 
Torcik podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

10 komentarzy:

  1. O mniam. Świetny ten torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu wspaniały pomysł. Torcik wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. a jezeli chciałabym zrobic zapiekankę nie w kształcie tortu, to warstwy tak samo czy inaczej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko tak samo, w takiej samej kolejności :)
      Proszę pamiętać o podpieczeniu spodu ziemniaczanego :)

      Usuń
  4. Ciekawe zestawienie! Uwielbiam potrawy z ziemniaków!

    OdpowiedzUsuń