wtorek, 10 stycznia 2017

Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem

Dzień dobry :)
Mój odwieczny problem to co dziś na obiad.
Bardzo lubię zamiast zwykłych kotletów robić różnego rodzaju roladki lub takie nadziewane kieszonki.
Na tradycyjne kotlety moja rodzinka ma już "długie zęby" a takie roladki z chęcią zjadają.
Dlatego też dzisiaj bardzo proste zawijaski z szynką i serem.
Do tego ziemniaczki i ulubiona surówka i obiadek gotowy.

 
Roladki z piersi kurczaka z szynką i serem
 





 
Składniki
 
2 filety z kurczaka
6 plastrów żółtego sera (u mnie Havarti Mlekoma)
6 plastrów szynki konserwowej
sól do smaku
pieprz do smaku
mąka do panierki
bułka tarta do panierki
3 jajka do panierki
olej do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Filety z kurczaka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Z każdego fileta wykroić 3 płaty. Każdy płat rozbić. Posypać solą i pieprzem do smaku. 
 Na każdym ułożyć plaster żółtego sera i plaster szynki konserwowej.
 Następnie każdy zwinąć w roladkę.
 Do jednej miski wsypać mąkę, do drugiej wbić jajka i je rozbełtać a do trzeciej wsypać bułkę tartą. Każdą roladkę dokładnie obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim roladki na rumiano ze wszystkich stron. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu najlepiej z ziemniakami i ulubioną surówką.

5 komentarzy:

  1. Pyszne mięsko:)
    moja rodzinka lubi i kotlety i roladki, wiec robię na zmianę, a że zwinąć można różnie za każdym razem to i nam sie znudzi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super są takie roladki i można je przyrządzić na wiele sposobów :)

    OdpowiedzUsuń