niedziela, 15 stycznia 2017

Szaszłyki z kurczaka

Dzień dobry :)
Kochani dzisiaj będą szaszłyki z kurczaka.
Tak dawno ich nie robiłam, że aż wstyd.
A uwielbiamy je i to bardzo.
No nic, będą dzisiaj na kolację.
Mięsko odpowiednio doprawione.
Upieczone w rękawie.
Bardzo bardzo smaczne.

 
Szaszłyki z kurczaka
 




 
Składniki
 
1,5 kilograma fileta z kurczaka
0,5 kilograma pieczarek
20 dag boczku parzonego
2 czerwone papryki
3 cebule
sól do smaku
czosnek granulowany do smaku
słodka papryka do smaku
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Filety opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i oczyścić. Pokroić w większa kostkę. Posypać przyprawami do smaku - solą, czosnkiem granulowanym, słodka papryką i suszonymi pomidorami. Dobrze razem wymieszać i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Pieczarki opłukać, osuszyć. Mniejsze zostawić a te większe przekroić na pół. Boczek pokroić w większą kostkę. Papryki opłukać, osuszyć, usunąć z nich gniazdo nasienne i miąższ pokroić w większą kostkę. Cebule obrać, przekroić na 4 części i rozdzielić płatki. Na patyki od szaszłyków nadziewać kolejno pieczarki, paprykę, cebulę, boczek i filet z kurczaka. Tak naprzemiennie nadziewać pamiętając, żeby na jednym szaszłyku znalazł się jeden kawałek boczku. Szaszłyki przełożyć do rękawa do pieczenia. Szczelnie zamknąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę w 180 st C. Podawać na gorąco.
 
Szaszłyki podałam na talerzu od Porcelany Bogucice.

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam :) Narobiłaś mi smaka;)

    OdpowiedzUsuń
  2. byle do wiosny :)
    uwielbiam szaszłyki, ale najbardziej smakują nam z grilla.
    Teraz jednak skuszę sie na zdrowszą wersję, bo narobiłaś mi wielkiej ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś mi się wydaje że te szaszłyki otworzą u mnie sezon grillowy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te szaszłyki, taki powiew lata w zimie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja piekę bez rekawa, pięknie sie rumienią a boczek zapobiega wysuszeniu

    OdpowiedzUsuń