niedziela, 30 października 2016

Mini torcik z Marsem

Dzień dobry :)
Przy niedzieli tradycyjnie u babeczki coś słodkiego.
Dzisiaj zapraszam Was na mini torcik z batonami Mars.
Bardzo łatwy w przygotowaniu, więc działajcie :)
Pamiętajcie tylko, żeby tak na 30 minut przed krojeniem wystawić go do temperatury pokojowej.


Mini torcik z Marsem



 
Składniki
5 batonów Mars
50 gram masła
1/4 szklanki mleka
50 gram mlecznej czekolady
2 szklanki ryżu preparowanego
3 łyżki ryżu preparowanego do posypania wierzchu
Sposób przygotowania
Batony Mars pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć je do garnka. Dodać masło oraz mleko. Podgrzewać na małym ogniu do uzyskania jednolitej masy cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i wsypać 2 szklanki ryżu preparowanego. Dokładnie razem wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Przełożyć do niej masę. Wyrównać. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na wierzch i posypać pozostałym ryżem preparowanym. Pozostawić do ostygnięcia i stężenia. Na 30 minut przed podaniem wystawić go w temperaturę pokojową, żeby łatwiej było go kroić. W przeciwnym razie będzie bardzo twardy.


Torcik podałam na porcelanie od Porcelany Bogucice.


 Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy.

3 komentarze: