Dzień dobry :)
Czas jesienny to czas na jabłka i gruszki.
Dlatego postanowiłam przygotować babeczki z tymi właśnie owocami.
Czy dobre, sprawdźcie sami :)
Kruche babeczki jabłkowo-gruszkowe
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
125 gram masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
2 jabłka
2 gruszki
1 budyń śmietankowy z cukrem
1,5 szklanki mleka
Sposób przygotowania
Mąkę
przesiać do miski. Dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, proszek do
pieczenia, masło oraz kwaśną śmietanę. Zagnieść jednolite ciasto. Jeżeli
będzie się kleiło do ręki można dosypać mąkę. Podzielić je na dwie
części w proporcji 3/4 - 1/4. Mniejszą część ciasta schłodzić. Metalowe
foremki do babeczek przesmarować tłuszczem i wylepić je większą częścią
ciasta. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu w 1,5 szklanki
mleka. Porcję ugotowanego budyniu nakładać na ciasto w foremkach. Jabłka
i gruszki obrać, wydrążyć i miąższ pokroić w kostkę. Przełożyć do
garnka i na średnim ogniu przesmażyć razem. W razie potrzeby można dodać
cukier. Wymieszać. Gdy owoce zaczną się rozpadać przełożyć je do
babeczek na ugotowany budyń. Schłodzoną część ciasta rozwałkować. Kroić
je w paski i układać na wierzchu babeczek formując z nich kratkę.
Babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 - 40 minut w 180 st
C. Po upieczeniu ostudzić. Na wierzchu można posypać cukrem pudrem.
Idealne :)
OdpowiedzUsuńCudne, wyglądają jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńślicznotki :)
OdpowiedzUsuńjak pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuń