Dzień dobry :)
Przy leniwym poniedziałku mam dla Was przepis na szybkie i małe co nieco :)
Sezon na gruszki w pełni więc wykorzystajmy je smacznie :)
Gruszki zapiekane w cieście francuskim
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 gruszki
1 jajko
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
Ciasto
francuskie pokroić na 6 kwadratów. Gruszki opłukać, osuszyć i przekroić
na pół. Ponacinać skórkę. Odciąć ogonki i wyciąć z nich gniazdo
nasienne. Połówki gruszek układać na wyciętych kwadratach z ciasta
francuskiego, tak aby można było gruszkę obkroić z zapasem około 2 cm.
Obkrawając dookoła gruszkę pamiętać, żeby na górze wykroić liście.
Rozmącić jajko i posmarować nim ciasto francuskie, które wystaje dookoła
gruszki. Samą gruszkę posmarować na wierzchu miodem. Przełożyć je na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 - 30 minut w 180 st
C. Smakują na ciepło jak i na zimno.
na pierwszy rzut oka wygląda jakby gruszka była pokryta czekoladą a to miód tak się pięknie skarmelizował :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł Kasiu :) mniam :)
OdpowiedzUsuńWygladaja mega smacznie
OdpowiedzUsuńCudnie wyszło, można jeść samymi oczami, prostota przepisu tym bardziej zachęca do wypróbowania
OdpowiedzUsuń