niedziela, 9 października 2016

Sernik snickers

Dzień dobry :)
Niedziela bez czegoś słodkiego do kawki to u babeczki niedopuszczalne :)
Zobaczcie co dzisiaj zajadam :)

Sernik snickers






 
Składniki


SPÓD


150 gram biszkoptów

80 gram masła


MASA SEROWA


3 serki waniliowe Danio (po 140 gram)

1,5 szklanki śmietanki 30 %

4 łyżki masła orzechowego

3/4 szklanki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

3 łyżki wrzącej wody


WIERZCH


3 batony snickers

2 łyżki krokantu orzechowego (u mnie Cukieteria)



Sposób przygotowania


SPÓD

Masło roztopić i ostudzić. Biszkopty rozkruszyć w malakserze, dodać do nich roztopione masło i dobrze razem wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć folią spożywczą. Na spód wyłożyć rozkruszone biszkopty. Dobrze docisnąć, żeby spód był zwarty. Przełożyć do lodówki.


MASA SEROWA

Żelatynę dokładnie rozpuścić we wrzącej wodzie. Przestudzić. Serki danio wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe i dokładnie razem wymieszać, żeby nie było grudek. Cały czas ubijając porcjami wlewać rozpuszczona żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie razem wymieszać. Masę wylać na wcześniej przygotowany spód.


WIERZCH

Batoniki snickers pokroić na mniejsze kawałki. Poukładać je na wierzchu lekko wciskając w masę. Wierzch również posypać krokantem orzechowym. Schłodzić, najlepiej całą noc w lodówce.

Ciasto podane oczywiście na cudnej porcelanie od Porcelany Bogucice.

  Przepis bierze udział w konkursie LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY
www.layman.pl/bitwa-na-przepisy 

9 komentarzy: