czwartek, 13 października 2016

Rolada z salami

Dzień dobry :)
Mój odwieczny problem to co na obiad albo z czym podać kanapki.
Te sklepowe wędliny już się przejadły a serów ile też można jeść. W końcu się znudzą.
Zastanawiając się kolejny raz co na obkład wpadł mi do głowy pomysł na roladę.
Z wędliny i sera.
Zobaczcie sami jak wyszło to połączenie :) 

 
Rolada z salami
 


 
Składniki
 
14 plastrów salami (tych większych)
400 gram sera topionego śmietankowego
100 gram miękkiego masła
30 dag pieczarek
1 cebula
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 pęczek natki pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
 
 
Sposób przygotowania
 
Pieczarki opłukać i pokroić w plastry. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Papryki opłukać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Pieczarki usmażyć na rozgrzanym tłuszczu razem z cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać, ostudzić i odsączyć. Papryki również usmażyć doprawiając solą. Ostudzić i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Do miski przełożyć serki i masło. Dobrze razem połączyć. Następnie dodać pieczarki, papryki oraz natkę pietruszki. W razie potrzeby doprawić do smaku (ja już nie doprawiałam). Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na stolnicy lub desce rozłożyć plastry salami - w dwóch rzędach, po 7 sztuk w każdym - tak, żeby plastry na siebie nachodziły. 
 
Na plastry salami nałożyć pastę serową. Równomiernie ją rozprowadzić. 
 
Następnie salami zwijać w roladę, zaczynając od szerszego brzegu. Pamiętać, żeby odkleić folię. 
 
Całą zawiniętą roladę zawinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 
 
Po tym czasie kroić w plastry. Najlepiej smakuje na kanapki.

10 komentarzy: