Dzień dobry :)
Ostatnio moja córcia miała imieniny.
Oczywiście na takiej imprezie nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego.
Był tort :) Tak właśnie tort.
U nas nie tylko na urodziny piekę torty.
Lekki na biszkopcie z owocami.
Każda okazja jest dobra, żeby zjeść kawałek dobrego tortu :)
Zobaczcie mój wytwór :)
Podoba się ?
Tort dla Wiktorii
Składniki
BISZKOPT
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
700 ml śmietanki 30 %
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki wrzącej wody
0,5 szklanki borówek
3 łyżki ziaren granatu
2 łyżki konfitury jagodowej
0,5 szklanki wody
3 łyżki cukru
kilka kropel zielonego barwnika
wiórki truskawkowe od Cukieterii
cukrowe ozdoby do dekoracji od Cukieterii
Sposób przygotowania
BISZKOPT
Białka ubić na sztywno. Dodać
cukier. Ubijać do momentu, aż cukier przestanie zgrzytać. Następnie
dodać żółtka. Wymieszać. Na samym końcu przesypać mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką
(dobrze napowietrzając ciasto). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć
papierem do pieczenia (spód) a boki wysmarować tłuszczem. Ciasto przelać
do tortownicy. Piec 30 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego
patyczka". Po upieczeniu ostudzić. Przekroić na 2 części.
MASA
Żelatynę rozpuścić we wrzącej
wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder. Na
samym końcu wlać przestudzoną żelatynę i dobrze razem wymieszać. 1/3
masy odłożyć i dodać do niej zielony barwnik. Wymieszać.
0,5 szklanki wody wymieszać z 3
łyżkami cukru. Pierwszą część biszkoptu nasączyć wodą z cukrem i
posmarować konfiturą jagodową. Nałożyć porcję bitej śmietany. Posypać
borówkami i ziarnami granatu. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Lekko
docisnąć. Biszkopt nasączyć wodą z cukrem. Rozsmarować na nim porcję
bitej śmietany. Tort dookoła posmarować białą bitą śmietaną. Boki tortu
obsypać wiórkami truskawkowymi. Zieloną bitą śmietanę przełożyć do
dekoratora cukierniczego. Ozdobnie wycisnąć na wierzch tortu. Na górze
ułożyć ozdoby cukrowe. Przed podaniem schłodzić. Przechowywać najlepiej
cały czas w lodówce.
Tort podany na talerzu od Porcelany Bogucice .
Piękny! Mała solenizantka pewnie była zachwycona :)
OdpowiedzUsuń