poniedziałek, 6 czerwca 2016

Tort dla Wiktorii

Dzień dobry :)
Ostatnio moja córcia miała imieniny.
Oczywiście na takiej imprezie nie mogło zabraknąć czegoś słodkiego.
Był tort :) Tak właśnie tort.
U nas nie tylko na urodziny piekę torty.
Lekki na biszkopcie z owocami.
Każda okazja jest dobra, żeby zjeść kawałek dobrego tortu :)
 Zobaczcie mój wytwór :)
Podoba się ?

Tort dla Wiktorii







 
Składniki


BISZKOPT


5 jaj

5 łyżek cukru

5 łyżek mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia


MASA


700 ml śmietanki 30 %

5 łyżek cukru pudru

1 łyżka żelatyny

3 łyżki wrzącej wody


0,5 szklanki borówek

3 łyżki ziaren granatu

2 łyżki konfitury jagodowej

0,5 szklanki wody

3 łyżki cukru

kilka kropel zielonego barwnika

wiórki truskawkowe od Cukieterii

cukrowe ozdoby do dekoracji od Cukieterii



Sposób przygotowania


BISZKOPT


Białka ubić na sztywno. Dodać cukier. Ubijać do momentu, aż cukier przestanie zgrzytać. Następnie dodać żółtka. Wymieszać. Na samym końcu przesypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką (dobrze napowietrzając ciasto). Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód) a boki wysmarować tłuszczem. Ciasto przelać do tortownicy. Piec 30 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić. Przekroić na 2 części.


MASA


Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno dodając cukier puder. Na samym końcu wlać przestudzoną żelatynę i dobrze razem wymieszać. 1/3 masy odłożyć i dodać do niej zielony barwnik. Wymieszać.


0,5 szklanki wody wymieszać z 3 łyżkami cukru. Pierwszą część biszkoptu nasączyć wodą z cukrem i posmarować konfiturą jagodową. Nałożyć porcję bitej śmietany. Posypać borówkami i ziarnami granatu. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć wodą z cukrem. Rozsmarować na nim porcję bitej śmietany. Tort dookoła posmarować białą bitą śmietaną. Boki tortu obsypać wiórkami truskawkowymi. Zieloną bitą śmietanę przełożyć do dekoratora cukierniczego. Ozdobnie wycisnąć na wierzch tortu. Na górze ułożyć ozdoby cukrowe. Przed podaniem schłodzić. Przechowywać najlepiej cały czas w lodówce.
Tort podany na talerzu od Porcelany Bogucice .

1 komentarz: