Dzień dobry :)
Kochani zaczynamy weekend.
U Waszej babeczki tradycyjnie do kawki coś słodkiego musi być :)
Dlatego dzisiaj słodki wpis :)
Zapraszam na pyszne babeczki inspirowane ciastem "Kopiec kreta".
Zobaczcie jak prosto jest je samemu przygotować a nie kupować gotowca :)
Mini kopce kreta
Składniki
CIASTO
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 łyżki ciemnego kakao
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki maślanki
KREM
0,5 litra śmietanki 30 %
1 łyżka żelatyny
2 łyżki wrzącej wody
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki płatków czekoladowych
2 banany
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
CIASTO
Mąkę,
proszek do pieczenia, kakao i cukier razem wymieszać. Następnie dodać
jajka, mleko i maślankę i dobrze razem wyrobić jednolite ciasto. Formę
do muffinek wypełnić papilotkami. Ciasto przełożyć do papilotek do 3/4
ich wysokości. Piec 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu wyjąć z formy
(zostawiając babeczki w papilotkach) i ostudzić. Następnie łyżeczką
zdjąć górę i wydrążyć środek, tak, aby zostały boki i dół. Wydrążone
ciasto pokruszyć.
Banany obrać, pokroić w małą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć do babeczek.
KREM
Żelatynę
rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać cukier puder. Wymieszać. Następnie cały czas ubijając pomału
wlewać rozpuszczoną żelatynę. Na samym końcu wsypać płatki czekoladowe i
dobrze razem wymieszać.
Krem nałożyć do babeczek formując górkę. Obsypać wcześniej pokruszonym ciastem. Schłodzić.
Mini kopce piekłam w papilotkach od PapilArt .
Fantastyczne! :) Porwałabym kilka do kawki! :)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielniam kopiec kreta, a te babeczki są genialne! :)
OdpowiedzUsuńKasiu wspaniały pomysł :-) te babeczki pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńJejciu, są przepiękne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńurocze małe kopce :)
OdpowiedzUsuńOstatnio hamuję się nie co ze słodkościami, ale takiej babeczce bym nie odmówiła;)
OdpowiedzUsuńArcymistrzowskie :)
OdpowiedzUsuń