Dzień dobry :)
Kochani dzisiaj na blogu obiadowo :)
Pałeczki z kurczaka w wersji nadzianej :)
Lubię i to bardzo :)
Pałeczki nadziewane mielonym
Składniki
8 pałeczek z kurczaka
0,5 kilograma mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 jajko
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól do smaku
pieprz do smaku
2 łyżki majeranku
przyprawa do kurczaka
Sposób przygotowania
Pałeczki
opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć kości ale zostawiając
na końcu chrząstkę. Bułkę namoczyć w wodzie a następnie odcisnąć z jej
nadmiaru. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać i
pokroić w kostkę. Do mięsa mielonego dodać czosnek, cebulę, bułkę oraz
jajko. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dobrze
wymieszać. Tak przygotowaną masą mięsną nadziewać pałki z kurczaka. Z
zewnątrz obsypać je ze wszystkich stron przyprawą do kurczaka. Mięso
przełożyć do rękawa do pieczenia. Dobrze zamknąć. Piec 1 godzinę w 180
st C. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Kurczak podany na talerzu od Porcelany Bogucice .
Bardzo lubie tak przygotowane pałeczki
OdpowiedzUsuńfajny sposób na kurczaka, tak jeszcze go nie przygotowywałam.
OdpowiedzUsuń