środa, 22 czerwca 2016

Pieczeń z boczku

Dzień dobry :)
Jeżeli lubicie różnego rodzaju pieczenie jako obkład na chleb to ten wpis jest właśnie dla Was :)
Dzisiaj pieczeń z boczku, która idealnie smakuje z kromką chleba.

 
Pieczeń z boczku
 




Składniki
 
1 kilogram chudego boczku
1 czerwona papryka
30 dag pieczarek
1 łyżka masła
1 cebula
25 dag żółtego sera w kostce
1 szklanka mleka
1 pęczek zielonej pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
słodka papryka do smaku
 
 
 
Sposób przygotowania
 
Boczek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić w maszynce do mięsa na dużych oczkach. Paprykę opłukać, wyciąć z niej gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło. Smażyć na nim pieczarki z cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Po usmażeniu odcedzić powstały płyn. Ostudzić. Żółty ser pokroić w kostkę wielkości 1,5 cm/ 1,5 cm. Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Do zmielonego boczku dodać pokrojoną paprykę, usmażone pieczarki, żółty ser, pietruszkę, mleko i do smaku sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej masę mięsną. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu dobrze wystudzić. Podawać z ulubionym pieczywem.
 
 
Pieczeń podana na talerzu od Porcelany Bogucice.

1 komentarz: