Dzień dobry :)
Jeżeli lubicie różnego rodzaju pieczenie jako obkład na chleb to ten wpis jest właśnie dla Was :)
Dzisiaj pieczeń z boczku, która idealnie smakuje z kromką chleba.
Pieczeń z boczku
Składniki
1 kilogram chudego boczku
1 czerwona papryka
30 dag pieczarek
1 łyżka masła
1 cebula
25 dag żółtego sera w kostce
1 szklanka mleka
1 pęczek zielonej pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
słodka papryka do smaku
Sposób przygotowania
Boczek
opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zmielić w maszynce do mięsa na
dużych oczkach. Paprykę opłukać, wyciąć z niej gniazdo nasienne i
pokroić w kostkę. Pieczarki opłukać, pokroić w plastry. Cebulę obrać i
pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło. Smażyć na nim pieczarki z
cebulą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Po usmażeniu
odcedzić powstały płyn. Ostudzić. Żółty ser pokroić w kostkę wielkości
1,5 cm/ 1,5 cm. Natkę pietruszki opłukać i posiekać. Do zmielonego
boczku dodać pokrojoną paprykę, usmażone pieczarki, żółty ser,
pietruszkę, mleko i do smaku sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko
razem dobrze wymieszać. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć do niej masę mięsną. Piec 1 godzinę w 180 st C. Po upieczeniu
dobrze wystudzić. Podawać z ulubionym pieczywem.
Pieczeń podana na talerzu od Porcelany Bogucice.
Zajadałabym ze smakiem ;)
OdpowiedzUsuń