Dzień dobry :)
Już od dawna miałam ochotę na szarlotkę :)
Tym razem postanowiłam zrobić taką sypaną.
Nie wymaga ona wielkiego wkładu pracy a smakuje wspaniale.
Ja zrobiłam w wersji bez cynamonu, ponieważ nie wszyscy moi goście za nim przepadają, ale następnym razem obowiązkowo go dodam.
Szarlotka sypana
Składniki
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1 szklanka kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
2 kilogramy jabłek
200 gram masła
Sposób przygotowania
Mąkę
wymieszać razem z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Tak
wymieszane składniki podzielić na 3 części. Jabłka obrać ze skórki,
wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić
sokiem z cytryny i przemieszać. Podzielić na 2 części. Blaszkę o
wymiarach 20/25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać jedną
porcję suchych składników. Na to zetrzeć 1/3 kostki masła. Na masło
wyłożyć połowę jabłek. Na jabłka wyłożyć drugą porcję suchych
składników. Na to wyłożyć drugą część jabłek. Wysypać trzecią część
suchych składników. Na wierzch ułożyć wiórki masła. Piec 1 godzinę w 180
st C. Po upieczeniu dobrze ostudzić.
Ciasto przy układaniu powinno mieć takie warstwy :
- suche składniki
- wiórki masła
- jabłka
- suche składniki
- jabłka
- suche składniki
- wiórki masła
Najprostsza jaką znam, a tak pyszna. Nie robiłam jej wieki temu, chyba ostatni raz zzaraz po slubie jak otrzymałam przepis od swojej śp. cioci.
OdpowiedzUsuńNie, no nie wierzę, że ktoś może nie lubić jabłuszek w połączeniu z cynamonem :) A szarlotka wygląda obłędnie, aż ślinka mi cieknie!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, tyle że nigdy jej nie robiłam i tylko kiedy ją widzę za każdym razem obiecuję sobie, że wreszcie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPiekłam już nieraz przepyszna i prosta w zrobieniu
Usuń