Sezon rabarbarowy trwa :)
U Waszej babeczki również.
Placka drożdżowego w moim domu nie mogło zabraknąć :)
Uwielbiamy go :)
A w szczególności tą pyszną kruszonkę, którą każdy podskubuje :)
Też tak macie ?
Dlatego też od czasu do czasu kruszonkę robię z podwójnej porcji :)
Placek drożdżowy z rabarbarem
Składniki
CIASTO
0,5 kilograma mąki pszennej
3 jajka
5 łyżek cukru
5 łyżek oliwy
8 gram suchych drożdży
1 szklanka mleka
6 łodyg rabarbaru
KRUSZONKA
100 gram masła
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
CIASTO
Mleko
podgrzać, żeby było ciepłe ale nie gorące. Dodać do niego cukier, 2
łyżki mąki i suche drożdże. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Do miski dać pozostałą mąkę, jajka, oliwę oraz wyrośnięty
rozczyn drożdżowy. Wszystko razem dobrze wymieszać, najlepiej drewnianą
łyżką mocno napowietrzając ciasto. Na blaszkę 25 cm/ 20 cm wyłożyć
papier do pieczenia. Na to dać wyrobione ciasto drożdżowe. Odstawić na
20 minut, żeby "odpoczęło". Rabarbar opłukać, osuszyć, odciąć końcówki i
pokroić go na mniejsze kawałki. Ułożyć na cieście drożdżowym.
KRUSZONKA
Wszystkie składniki przełożyć do miski i rozcierając w palcach połączyć ze sobą. Następnie pokruszyć na rabarbar.
Ciasto piec około 40 minut w 180 st C lub do tak zwanego "suchego patyczka". Po upieczeniu ostudzić.
Obowiązkowe ciacho w sezonie rabarbarowym
OdpowiedzUsuńPyszności! Aż mi się zachciało takiego ciasta!
OdpowiedzUsuń