Dzień dobry :)
Dzisiaj mam dla Was przepis na wędlinę na kanapki.
Zrobioną w domowym zaciszu :)
Mięso z kurczaka, odpowiednio doprawione i ugotowane w nietypowy sposób, ponieważ w kartonie po soku owocowym.
Brzmi dziwnie ale uwierzcie mi, kurczak wychodzi przepyszny.
Dodatkowo z galaretką, którą ja uwielbiam.
Zapraszam.
Przysmak drobiowy z papryką z kartonu
Składniki
4 uda z kurczaka
2 filety z kurczaka
1 czerwona papryka
1/2 szklanki wody
4 łyżki żelatyny
sól do smaku
pieprz do smaku
czosnek granulowany do smaku
1 karton po soku litrowym
Sposób przygotowania
Mięso
opłukać, oczyścić. Z udek oddzielić od kości i razem z filetem pokroić w
kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, wykroić z niej gniazda nasienne i
pokroić w kostkę. Do mięsa dodać pokrojoną paprykę. Doprawić do smaku
solą i pieprzem oraz czosnkiem. Wlać wodę. Dodać suchą żelatynę i dobrze
wszystko razem wymieszać. Górę kartonu od soku odciąć. Karton umyć i
osuszyć. Mięso przełożyć do kartonu dobrze dociskając, żeby nie było
pustych miejsc. Karton z mięsem przełożyć w worek do pieczenia i
szczelnie i dokładnie zawiązać. Tak przygotowane mięso przełożyć do
garnka. Zalać wodą na 3/4 wysokości kartonu. Gotować na średnim ogniu
około 1,5 godziny. Po tym czasie odstawić karton w chłodne miejsce.
Zimny karton wstawić na noc do lodówki. Delikatnie porozcinać karton i
delikatnie wyjąć przysmak. Kroić w plastry i podawać z ulubionym
pieczywem.
Przysmak podałam na talerzu od Porcelany Bogucice .
Przysmak podałam na talerzu od Porcelany Bogucice .
O matko, ale smakowite! :)
OdpowiedzUsuńcyt. "Do mięsa dodać pokrojoną żelatynę"? Nie żeby złośliwie, chyba miało być paprykę? :) A ogólnie, wygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńNo tak :) Miało być paprykę :)
UsuńWychodzi szybkie pisanie przepisów :)
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)
Super pomysł, wędlina wygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKasiu wygląda przepysznie , aż mi ślinka pociekła :)
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie, przypomniałaś mi o moim szynkowarze, muszę go odkurzyć z kurzu :)
OdpowiedzUsuńa masło jest maślane i cofa się do tyłu?
UsuńA to mnie zaskoczyłaś. Fajny pomysł a szynka wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńA to mnie zaskoczyłaś. Fajny pomysł a szynka wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na przygotowanie domowej wędlinki bez użycia szynkowara
OdpowiedzUsuńWow! nie wiedziałam, że tak można!:) super!
OdpowiedzUsuńwspaniała domowa wędlina i wiem co jem :)
OdpowiedzUsuń