Dzień dobry :)
W końcu za oknem piękny słoneczny dzień.
Aż chce się żyć.
Kochani dzisiaj przy niedzieli mam dla Was pyszne babeczki do kawusi z kremem tuskawkowym.
W końcu sezon truskawkowy trwa :)
Babeczki z kremem truskawkowym
Składniki
CIASTO
180 gram jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM
330 ml śmietanki 30 %
0,5 kilograma truskawek
0,5 szklanki wody
cukier do smaku
2 łyżki żelatyny
kilka kropel czerwonego barwnika
Sposób przygotowania
Ciasto
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie do mieszanki
dodać resztę składników i dobrze razem wymieszać, tak, aby powstało
jednolite ciasto. Ciasto przełożyć do papilotek do 3/4 ich wysokości.
Piec 20 - 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić.
KREM
Truskawki
przełożyć do garnka, zasypać cukrem, wlać wodę i gotować razem około 15
minut. Po tym czasie odlać powstały płyn a truskawki zblendować. Do
rozdrobnionych truskawek (powinny być gorące) dodać żelatynę i dokładnie
razem wymieszać, żeby nie było grudek. W razie potrzeby można podgrzać,
ale pilnować, żeby nie zagotować. Następnie przestudzić. Śmietankę ubić
na sztywno. Dodać do niej truskawki z żelatyną oraz czerwony barwnik.
Wymieszać.
Gdy
krem zacznie gęstnieć przełożyć go do rękawa cukierniczego. Na upieczone
wcześniej babeczki wyciskać dekoracyjnie krem. Przed podaniem
schłodzić.
Do babeczek użyłam papilotek Polka od PapilArt .
Wspaniałe! Cudnie wygladają!
OdpowiedzUsuńKasiu cudne są te babeczki, porywam jedną bo właśnie piję kawkę :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno przepyszne, mniam :)
OdpowiedzUsuńCo za pyszności! Podziel się jedną! :)
OdpowiedzUsuń