Już niedługo pojawi się bób.
Uwielbia go moja rodzinka.
Wyczekujemy go jak co roku z niecierpliwością.
Moja dzisiejsza propozycja to risotto.
Bób to u nas nie tylko taki z wody ale również dodaję go do sałatek czy właśnie do risotto :)
Risotto z bobem
Składniki
1 woreczek ryżu
1 czerwona papryka
30 dag bobu
1 cukinia
4 suszone pomidory
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Ryż
ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Bób ugotować w osolonej wodzie,
ostudzić i zdjąć skórki. Warzywa opłukać i osuszyć. Z papryki wykroić
gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w
kostkę. Cukinię pokroić w ćwiartki. Paprykę, cebulę, oraz cukinię
przesmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w
paski suszone pomidory. Wymieszać. Do usmażonych warzyw dodać ryż i bób.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. W razie
potrzeby podgrzać. Gdy risotto będzie za gęste i podczas odgrzewania
będzie się przypalać można dolać wody.
Risotto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice .
Kasieńko przepyszne danie :)
OdpowiedzUsuń