środa, 25 maja 2016

Risotto z bobem

Już niedługo pojawi się bób.
Uwielbia go moja rodzinka.
Wyczekujemy go jak co roku z niecierpliwością.
Moja dzisiejsza propozycja to risotto.
Bób to u nas nie tylko taki z wody ale również dodaję go do sałatek czy właśnie do risotto :)

 
Risotto z bobem
 
 




 
 
Składniki
 
1 woreczek ryżu
1 czerwona papryka
30 dag bobu
1 cukinia
4 suszone pomidory
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia
 
 
 
Sposób przygotowania
 
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Bób ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zdjąć skórki. Warzywa opłukać i osuszyć. Z papryki wykroić gniazdo nasienne i pokroić ją w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Cukinię pokroić w ćwiartki. Paprykę, cebulę, oraz cukinię przesmażyć na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Wymieszać. Do usmażonych warzyw dodać ryż i bób. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby podgrzać. Gdy risotto będzie za gęste i podczas odgrzewania będzie się przypalać można dolać wody.
 
Risotto podałam na talerzu od Porcelany Bogucice .

1 komentarz: