sobota, 16 kwietnia 2016

Faszerowane podudzie z kurczaka z olejem rzepakowym

Wiosna :)
Wszystko budzi się do życia.
Zaczynamy wyjazdy na działki.
No i oczywiście rozpalamy pierwsze grille.
Kochani dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne podudzia z kurczaka nadziewane.
Można je przygotować na grillu ale również upiec w worku do pieczenia.
Zapraszam do wypróbowania po są rewelacyjne.

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego zamieszkał w mojej kuchni na stałe. Cała rodzina bardzo lubi dania z dodatkiem tego właśnie oleju.

 Faszerowane podudzie z kurczaka z olejem rzepakowym







Składniki
10 podudzi z kurczaka
1 mała czerwona papryka
30 dag pieczarek
1 cebula
15 dag żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
przyprawa do kurczaka
3 łyżki maggi w płynie
3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
Podudzie z kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie wyciąć z niego kość zostawiając kawałek przy końcu (żeby farsz nam nie uciekł). Paprykę opłukać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę, ostudzone pieczarki, cebulę i starty ser dobrze razem wymieszać. Przygotowanym farszem nadziewać podudzia z kurczaka. Następnie na zewnątrz obsypać przyprawą do kurczaka. Maggi wymieszać z olejem rzepakowym i skropić tą mieszanką nadziane podudzia.Tak przygotowane podudzia ułożyć delikatnie na grillu i upiec do miękkości mięsa. Poza sezonem grillowym można podudzia upiec w rękawie do pieczenia. Przygotowane podudzia przełożyć do rękawa, zamknąć i przełożyć na blaszkę. Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę w 180 - 200 st C. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. Tak przygotowane podudzia sprawdzą się również jako smaczna przekąska na przyjęcie.

5 komentarzy:

  1. Kasiu ale mi narobiłaś smaku, pyszne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na kolorowe danie z kurczakiem w roli głównej

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczone, faszerowane pieczarkami - przecież to rozkosz dla podniebienia:) super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z papryką biorę wszystko jak leci!!! Cudowne danie::: :)

    OdpowiedzUsuń