Lubicie śledziki ?
Ja 2 razy do roku je uwielbiam :)
Ostatnio coś mnie na rybkę wzięło i przygotowałam kilka propozycji :)
Dzisiaj kochani jedna z nich :)
Śledzie po turecku
Składniki
70 dag matiasów
2 szklanki oleju
3 papryki czerwone
2 pomidory
oregano
pieprz do smaku
curry do smaku
Sposób przygotowania
Śledzie
opłukać, zalać wodą i odstawić na 3 godziny do wymoczenia. Po tym
czasie pokroić na kawałki. Co godzinę wymienić wodę, żeby śledzie nie
były za słone. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Papryki
sparzyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przesmażyć na
oleju do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito. Do oleju dodać
oregano, pieprz oraz curry. Zagotować i ostudzić. W słoju układać
warstwami śledzie, pastę paprykową i pokrojone pomidory. Następnie znowu
warstwę śledzi, pasty paprykowej i pokrojonych pomidorów. Tak układać
do wykończenia składników. Wszystko zalać wcześniej przygotowanym
olejem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.
Właśnie szukałam przepisu na śledzie. Muszę je koniecznie zrobić:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMniam , jakie pyszne :) ale mi chęci narobiłaś Kasiu na śledzika :)
OdpowiedzUsuńMój narzeczony uwielbia śledzie w każdej postaci i może jeśc je codziennie. Muszę muszę zrobić wg Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPrezentują się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuń