środa, 20 kwietnia 2016

Śledzie po turecku

Lubicie śledziki ?
Ja 2 razy do roku je uwielbiam :)
Ostatnio coś mnie na rybkę wzięło i przygotowałam kilka propozycji :)
Dzisiaj kochani jedna z nich :)

 
Śledzie po turecku



 
 
Składniki
 
70 dag matiasów
2 szklanki oleju
3 papryki czerwone
2 pomidory
oregano
pieprz do smaku
curry do smaku
 
 
Sposób przygotowania
 
Śledzie opłukać, zalać wodą i odstawić na 3 godziny do wymoczenia. Po tym czasie pokroić na kawałki. Co godzinę wymienić wodę, żeby śledzie nie były za słone. Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Papryki sparzyć, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju do miękkości. Następnie przetrzeć przez sito. Do oleju dodać oregano, pieprz oraz curry. Zagotować i ostudzić. W słoju układać warstwami śledzie, pastę paprykową i pokrojone pomidory. Następnie znowu warstwę śledzi, pasty paprykowej i pokrojonych pomidorów. Tak układać do wykończenia składników. Wszystko zalać wcześniej przygotowanym olejem. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni.

4 komentarze:

  1. Właśnie szukałam przepisu na śledzie. Muszę je koniecznie zrobić:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam , jakie pyszne :) ale mi chęci narobiłaś Kasiu na śledzika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój narzeczony uwielbia śledzie w każdej postaci i może jeśc je codziennie. Muszę muszę zrobić wg Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń