Kolacyjka czy tez śniadanko :)
Danie bardzo proste w wykonaniu i bardzo smaczne.
Osoby, które nie lubią brukselki mogą ją pominąć.
Szakszuka z brukselką
Składniki
3 jajka
3 pomidory
1 czerwona papryka
30 dag brukselki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Brukselki obrać z zewnętrznych liści. Ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Paprykę i pomidory umyć. Wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć na nim paprykę. Gdy papryka zmięknie dodać do niej pomidory i cebulę. Co jakiś czas przemieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz ugotowaną wcześniej brukselkę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień i w 3 miejscach zrobić wgłębienia. W każde wgłębienie wbić jajko. Oprószyć je solą i pieprzem. Danie na patelni przykryć i trzymać na ogniu do czasu, aż jajka się ściągną. Podawać na gorąco, bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej z ulubionym pieczywem.
Bardzo ciekawe danie Kasiu, muszę je wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńPyszna kolacja
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń