wtorek, 15 grudnia 2015

Karkówka pieczona w kapuście w sosie słodko-kwaśnym na pikantnie

Pyszna karkówka nie tylko na niedzielny obiad :)
Zapraszam :)

Karkówka pieczona w kapuście w sosie słodko-kwaśnym na pikantnie







Do przygotowania potrawy użyłam
 
6 plastrów karkówki bez kości
1 kilogram białej kapusty
2 cebule
1 słoik sosu słodko-kwaśnego
2 łyżeczki pasty z chili firmy KROKUS
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
 
 
Wykonałam następująco
 
Karkówkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim karkówkę z dwóch stron. Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na minimum 20 minut, żeby puściła soki. Cebule obrać i pokroić w piórka. Sos słodko-kwaśny dobrze wymieszać z pastą z chili. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Z kapusty odcisnąć soki. Podzielić ją na dwie części. Jedną wyłożyć na spód naczynia. Na to dać jedna pokrojoną w piórka cebulę. Na cebulę poukładać plastry karkówki. Wszystko przykryć warstwą kapusty i cebuli. Na wierzch równomiernie wylać sos słodko-kwaśny wymieszany z pastą z chili. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzinę 180 st C. Najlepiej smakuje z duszonymi ziemniakami.

3 komentarze: