czwartek, 17 grudnia 2015

Sajgonki z mintajem

Tym razem coś, co uwielbia mój mąż.
Sajgonki mógłby jeść i jeść i jeść.
Dlatego też co by mu się nie opatrzyło zmieniam nadzienia.
Tym razem padło na mintaja :)


Sajgonki z mintajem




Składniki
 
2 filety z mintaja
30 dag warzyw na patelnie orientalnych
12 sztuk papieru ryżowego
sól do smaku
pieprz kolorowy do smaku
olej do smażenia
letnia woda
 
 
Sposób przygotowania
 
Filety z mintaja rozmrozić. Posypać do smaku solą i kolorowym pieprzem i pokroić na 12 kawałków. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim warzywa. Przyprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem. Gdy warzywa będą miękkie przełożyć je do miseczki, tak, aby tłuszcz został na patelni. Do głębokiego talerza wlać letnią wodę. Papier ryżowy zanurzyć w letniej wodzie 2 sekundy. Wyjąć. Rozłożyć. Na tak przygotowany papier ryżowy nałożyć porcję warzyw, na to kawałek mintaja i zwinąć w rulon. Czyli najpierw nałożyć kawałek papieru od dołu, następnie zawinąć do środka boki i na samym końcu zrolować. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na nim sajgonki z obu stron na rumiano. Układać je na patelni tak, aby się nie dotykały, ponieważ będą się sklejać. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej smakują z sosem słodko-pikantnym.

2 komentarze:

  1. Bardzo lubię sajgonki, niestety nie te w wersji smażonej. Może dałabyś radę coś "gotowanego" przyżądzić :)

    OdpowiedzUsuń