Dzień dobry :)
Dzisiaj przepis na słodko.
Długo zbierałam się, żeby upiec roladę.
Zawsze myślałam, że nie poradzę sobie z tym ciachem.
Myślałam, że ciasto podczas zwijania mi popęka.
No i na szczęście jak ja się myliłam.
Od dzisiaj rolady częściej będą pojawiać się w moim domu.
Kochani sami oceńcie.
Chyba jak na pierwszą roladę to nie wyszła mi taka zła :)
Jak myślicie?
Tak na marginesie zdradzę Wam, że moja babcia co niedzielę do kawki robiła ciacha i właśnie bardzo często na jej stole gościły rolady. Były przepyszne. Ich smak pamiętam do dziś. Dlatego też to ciasto przypomina mi dzieciństwo i beztroskie chwile u ukochanej babci.
Tak na marginesie zdradzę Wam, że moja babcia co niedzielę do kawki robiła ciacha i właśnie bardzo często na jej stole gościły rolady. Były przepyszne. Ich smak pamiętam do dziś. Dlatego też to ciasto przypomina mi dzieciństwo i beztroskie chwile u ukochanej babci.
Rolada orzechowa
Do przygotowania rolady użyłam
BISZKOPT
3 jajka
1/3 szklanki zimnej wody
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
MASA
0,5 litra śmietanki 30 %
2 śmietan-fixy
400 g masy orzechowej z kawałkami orzechów Helio
50 g czekolady gorakiej Terravita rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Wykonałam następująco
BISZKOPT
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do nich cukier z cukrem waniliowym i ubijać do czasu, aż cukry się rozpuszczą. Następnie dodać żółtka i razem wymieszać. Do ubitych jajek dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wodę. Dokładnie razem wymieszać. Na blaszce o wymiarach 35 cm/ 35 cm wyłożyć papier do pieczenia. Na tak przygotowaną blachę wylać ciasto. Piec 10 minut w 200 st C. Na blacie rozłożyć wilgotny ręczniczek. Upieczony biszkopt od razu po wyjęciu z piekarnika przełożyć na wilgotny ręcznik. Zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt zwinąć (razem z wilgotnym ręcznikiem) w roladę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
MASA
Śmietankę ubić na sztywno. Przed końcem ubijania dodać śmietan-fixy oraz masę orzechową. Delikatnie a zarazem dokładnie razem wymieszać.
Zimny biszkopt rozwinąć. Wyjąć ręcznik. Środek rolady posmarować masą z orzechami (2 łyżki masy odłożyć). Roladę dosyć ściśle zwinąć. Wierzch posmarować 2 łyżkami odłożonej masy oraz polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Zaprezentowana jest cudownie !!! Musi być bajecznie smaczna ...
OdpowiedzUsuńFajne połączenie smaków , wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna! aż się chce spróbować
OdpowiedzUsuńWyszła fantastycznie :)
OdpowiedzUsuń